Voor bloeddruk- en cholesterolverlagers geldt (althans bij mensen met een verhoogd risico) hetzelfde als voor pensioen, zegt de Utrechtse hoogleraar Frank Visseren: Hoe eerder met medicatie gestart, hoe groter de kans op een gezonde oude dag.

Nieuwsblog van dinsdag 25 juni 2019

ACTUALITEITEN

Slapend sterven als euthanasie-light

Steeds vaker brengen we onze laatste dagen slapend door: vorig jaar zeker 35.000 keer, schrijft Trouw: Wordt palliatieve sedatie gebruikt als minder heftige ‘sluiproute’ voor euthanasie?  Zelfs voor artsen blijkt de grens tussen palliatieve sedatie, euthanasie en pijnbestrijding niet altijd even duidelijk. De Nederlandse Patiëntenfederatie brengt vandaag een e-book uit: Hoe moet palliatieve zorg in Nederland geregeld zijn?

Petitie tegen hoge parkeertarieven ziekenhuizen

KBO-PCOB biedt de Tweede Kamer op dinsdag 25 juni om 13.30 uur een petitie aan onder de titel ‘Maak parkeren voor ziekenhuisbezoek weer betaalbaar’. De petitie is in korte tijd door 26.816 personen ondertekend en illustreert volgens KBO-PCOB de weerstand tegen de torenhoge parkeerkosten bij de Nederlandse ziekenhuizen en daarmee de stapeling van zorgkosten”.

OPINIE

Diagnostiek bij zeer oude ouderen

Artsen, patiënten en mantelzorgers moeten in overleg met elkaar bepalen wat het beste is, aldus een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde over diagnostiek bij zeer oude ouderen. “In de laatste levensfase leidt terughoudendheid in actieve medische zorg en nadruk op ondersteuning tot grotere tevredenheid bij patiënten en mantelzorgers en tot een hogere kwaliteit van sterven. Het is echter ook onwenselijk om een kansrijke behandeling te onthouden, zeker als deze weinig belastend is.”

TRENDS

Beter in beeld met praktijkondersteuner

Beltrum heeft nu een jaar of vier ervaring met een praktijkondersteuner ouderenzorg in de huisartsenpraktijk schrijft dagblad Tubantia. Hoe kwetsbaar ouderen zijn kun je als huisarts niet altijd zien. “Achterhoekers hebben de neiging om nogal eens te wachten met hulp inschakelen. Daardoor komt het voor dat de dokter pas in beeld komt, wanneer het helemaal mis is en er een crisisopname geregeld moet worden.” De praktijkondersteuner probeert deze groep beter in beeld te krijgen en voor te bereiden op de toekomst.

Minder deelnemers beweeggroepen

Docenten seniorensport in de Noordoostpolder merken, dat het aantal deelnemers aan beweeggroepen aan het afnemen is. Een projectgroep brengt nu sport- en beweegaanbod in kaart en bundelt alle info in een boekje dat bij alle 65-plussers wordt bezorgd, meldt De Noordoostpolder.

‘Betrek super bij ouderenzorg’

Supermarkten kunnen een belangrijke rol spelen bij het signaleren van ouderen met wie het niet goed gaat. Dat stelt wethouder Daan de Haas van de gemeente Zuidplas volgens AD Groene Hart. Het plan om ook supermarkten te betrekken bij de zorg voor ouderen maakt deel uit van het project Zuidplas Verbindt (waaraan welzijnspartners en ouderenbonden meedoen), dat een antwoord wil bieden op de toenemende eenzaamheid onder ouderen in de gemeente.

Zomerschool Almelose senioren

De ouderenbonden zetten een zomerschool op voor de Almelose senioren, meldt dagblad Tubantia. Deelnemers ondernemen activiteiten en maken uitstapjes naar locaties in en rond Almelo. Zo bezoeken de ouderen onder meer het Stadslab, een glasblazerij en Preston Palace.

TENSLOTTE

Twee wethouders van de gemeente Nissewaard koken morgenavond voor ouderen uit Hekelingen, meldt AD Rotterdams Dagblad. Ook de burgemeester komt een kijkje nemen en gaat met de oudere bewoners in gesprek.