‘Met Max hebben we de ouderen een stem gegeven in Hilversum’, zegt Jan Slagter (oprichter Omroep Max) in de Volkskrant.

Nieuwsblog van vrijdag 26 april 2019

ACTUALITEITEN

Clubs krijgen geld als ze ouderen in beweging krijgen

Naast een subsidie van dertig euro per jeugdlid krijgen sportclubs en (vrouwen)verenigingen in Weert straks wat het college betreft 375 euro per cursusgroep Meer Bewegen voor Ouderen. Dit meldt dagblad De Limburger. De subsidieregels worden hiertoe aangepast nadat vorig jaar is gebleken dat niet alleen ouderenverenigingen deze cursussen aanbieden.

Langer thuis dankzij toegankelijk huis

Ouderen die in toegankelijke huizen wonen, hebben volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau een kleinere kans om in een verpleeghuis terecht te komen. Dit effect loopt op met de leeftijd. Hoewel beleidsmakers het woonbeleid al geruime tijd inzetten als middel om ouderen langer thuis te laten wonen, is dit het eerste grootschalige empirische onderzoek dat de relatie tussen de toegankelijkheid van het huis en instroom in het verpleeghuis in kaart brengt.

OPINIE

Ouderen willen meepraten over pensioenstelsel

Gepensioneerden eisen een plek op aan de onderhandelingstafel voor een nieuw pensioenstelsel. Ze vertrouwen er niet meer op dat de vakbonden goed genoeg voor hun wensen zorgen. Jaap van der Spek van gepensioneerdenvereniging NVOG slaat in de Telegraaf  met zijn vuist op tafel. De opstand van de gepensioneerden tegen de vakbonden is volgens de krant opmerkelijk, omdat de bonden juist vaak verweten wordt dat zij alleen maar opkomen voor de belangen van ouderen.

TRENDS

Uitvaart bij leven

Sommige mensen willen vlak voor hun dood een uitvaart bij leven. Past dit bij Dela in depolissen? Ceo Edzo Doeve zegt in de Telegraaf: “Er wordt nog niet vaak naar gevraagd, maar het kan. Vaak zijn zulke dingen meer een aanvulling op de uitvaart, dan in plaats daarvan. We kunnen dit vergoeden, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat nabestaanden daarna voor de feitelijke uitvaart vaker moeten bijbetalen.”

‘Iedereen 5 gezonde levensjaren er bij’

Samenwerkingsverband Medical Delta heeft een wetenschappelijk programma gelanceerd dat zich richt op technologische oplossingen voor de gezondheidszorg. De ambitie is volgens ICT&health om iedereen in Nederland tegen 2040 vijf extra gezonde levensjaren te bieden. De officiële lancering van het onderzoeksprogramma vormde het slotakkoord van de Medical Delta Conference bij de TU Delft.

Gezonder oud door aanpak roestcellen

De mens wordt steeds ouder. Vanaf de industriële revolutie leeft iedere nieuwe generatie namelijk vijf tot tien jaar langer dan die daarvoor. Wel zijn de meeste ouderen de helft van die extra jaren niet vrij van ziekte. Verouderingsbioloog Peter de Keizer van UMC Utrecht onderzoekt wat veroudering is op het niveau van onze cellen en de moleculen daarin. “Ik richt me vooral op het weghalen van ‘slapende’ cellen: belangrijke spelbrekers om in goede gezondheid oud te worden.”

TENSLOTTE

‘Smaakherkenning met een tinteling in de ogen’, noteert het Brabants Dagblad in de nostalgische snoepwinkel Van Eekelen in Hilvarenbeek. “Vanuit het verzorgingshuis komt men hier snoep halen. De mensen worden er blij van, hoe mooi is dat.”