‘Amsterdam sloot zich in 2015 aan bij de Age Friendly Cities, maar de linkse kameraden van ons stadsbestuur doen werkelijk niks om die ambities waar te maken’, zegt gemeenteraadslid Wil van Soest (82) in de Telegraaf.

Nieuwsblog van donderdag 25 april 2019

ACTUALITEITEN

Appeltje van Oranje voor Met Je Hart

Met Je Hart (een stichting die eenzaamheid onder ouderen bestrijdt) is een van de drie winnaars van de Appeltjes van Oranje 2019 van het Oranje Fonds, meldt Hart van Nederland.

Senioren eten straks in ‘ouderenhubs’

De gemeente Rotterdam hoopt volgens AD Rotterdams Dagblad nog voor de zomer met plannen te komen voor ‘ouderenhubs’. Zo hun is een centrale voorziening die moet zorgen voor een ‘goed aanbod’ zoals een restaurant. Ze komen op een aantal plaatsen in de stad, waar is nog niet bekend.

OPINIE

Lessen uit Scandinavië: nog meer zelfstandigheid

Wie ouderen- en gehandicaptenzorg in Scandinavische landen vergelijkt met die in Nederland, kan het niet ontgaan, schrijft Het Financieele Dagblad:  De kwaliteit is dezelfde, maar de kosten liggen er een stuk lager. Ook al zijn veel Scandinavische landen al meer vergrijsd dan Nederland. Hoe kan dat? De Tweede Kamer vroeg kennisinstituut Vilans het uit te zoeken en de conclusies zijn volgens het FD duidelijk. De langdurige zorg is in Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland eenvoudiger georganiseerd, kleinschaliger, en leunt meer op digitale toepassingen en zelfredzaamheid.

‘Einde valpreventie in Amsterdam’

De Partij van de Ouderen maakt zich volgens de Telegraaf in Amsterdam grote zorgen over het verdwijnen van de aanpak die ouderen moet behoeden voor vallen. De succesvolle GGD-aanpak wordt volgens raadslid Wil van Soest de nek omgedraaid wegens geldgebrek. “Op 1 mei aanstaande valt het doek voor de valpreventie en ook de contracten van medewerkers zijn niet verlengd”, stelt Van Soest.

TRENDS

Sociale koffiebus populair

Sinds ruim een halfjaar staat de Koffiebus elke vrijdag op het Euterpeplein in Amersfoort. Harm Messink (40) hoopt er iets mee te betekenen voor mensen die af en toe een praatje of een luisterend oor nodig hebben, vertelt hij in AD Amersfoortse Courant. Al vanaf het begin ontvangt hij meer bezoekers dan verwacht, heeft hij meer vrijwilligers (tachtig) dan gehoopt en krijgt hij meer sponsors dan gedroomd. Hij knapte een Amerikaanse camper op en serveert daar koffie, soep, tosti’s én aandacht

Ontspannen door ontzorgen

Het oude gemeentehuis van Almelo krijgt volgens dagblad Tubantia niet alleen een nieuw leven, maar ook een nieuwe naam: Stads Huis. Met ook een ‘communityconcept’. Ontspannen door ontzorgen noemt de ontwikkelaar dat. De 92 bewoners van de koop- en huurappartementen kunnen ook rekenen op een community manager, iemand die geheel in dienst van de bewoners ondersteunende taken op zich neemt.

TENSLOTTE

Ze viert vandaag haar honderdste verjaardag. Maar Jo Blansjaar, schrijft de Telegraaf, denkt er nog niet aan te stoppen met de mantelzorg voor haar beste vriendin Aagje Plugge (93), vertelt zij in de Telegraaf.