‘Een (levens)testament geeft rust’, zegt notaris Jan Stelwagen in het Reformatorisch Dagblad.

Nieuwsblog van vrijdag 24 mei 2019

ACTUALITEITEN

102-jarige Franse vrouw verdacht van doden 92-jarige buurvrouw

Een 102-jarige bewoonster van een Frans verzorgingstehuis in Chézy-sur-Marne wordt ervan verdacht haar 92-jarige buurvrouw te hebben gedood. Forensisch onderzoek heeft   volgens NU.nl uitgewezen dat de vrouw om het leven is gekomen door wurging en klappen op haar hoofd.

OPINIE

‘Taboe moet weg: ouderen doen ook gewoon aan seks’

Ook bewoners van een verzorgingshuis hebben gewoon seks met elkaar. En nu dat gezegd is, moet er iets aan het taboe gedaan worden, vindt psycholoog en seksuoloog Ingrid van Kempen. “Over mensen vanaf de vijftig wordt al gedacht dat ze niet meer seksueel actief zijn. Maar ook onder 70-, 80-plussers en ouder is een grote groep gewoon seksueel actief”, zegt Van Kempen in het NOS Radio 1 Journaal. “En er is een grote groep ouderen die nog graag zouden willen, maar het niet kunnen door allerlei beperkingen.”

Mantelzorgmakelaar zoals accountant

Om mensen te helpen om in het complexe zorglandschap de weg te vinden, is een beroep ontstaan: mantelzorgmakelaar. Die heeft kennis over alle zorgwetten en helpt de burger onder andere om zorg aan te vragen. ‘Ik vergelijk het met een accountant’, zegt mantelzorgmakelaar Yvonne de Haan in de Groene Amsterdammer.  ‘Die adviseert ook om de goede dingen te doen met je financiën.’

TRENDS

Bijstanders helpen eenzame ouderen

Zestigplussers uit De Fryske Marren in de bijstand kunnen straks onder het motto ‘Samen Goud’ activiteiten ondernemen met een eenzame oudere. Dit meldt de Leeuwarder Courant. Met dit vrijwilligerswerk van vier uur per week voldoen ze aan hun verplichting van tegenprestatie. De gemeente doet dit omdat de laatste drie jaar geen van de 59 zestigplussers die in een werkbevorderingstraject zat, doorging naar betaald werk.

Rotterdamse ouderen geholpen door huisbezoek

Bij ruim vierhonderd Rotterdamse 65-plussers zijn grote problemen voorkomen dankzij gemeentelijke huisbezoeken. Dat stelt de gemeente volgens de Telegraaf. Vorig jaar ruim achtduizend huisbezoeken zijn uitgevoerd. Bij een kwart daarvan is een vervolgactie geweest. De cijfers geven de wethouder aan dat de huisbezoeken nodig zijn en blijven.

Seniorenvoorhanden aan de slag

“We koppelen senioren op non-profit basis aan bedrijven, instellingen en bijvoorbeeld zzp’ers die tijdelijk hulp kunnen gebruiken”, zegt oprichter Peter Combrink van de nieuwbakken Stichting Seniorenvoorhanden, die actief is rond Capelle en Krimpen, in AD Rotterdams Dagblad. “Het belangrijkste is dat onze senioren weer actief kunnen zijn en dat iemand die hulp nodig heeft, ook wordt geholpen. Onze senioren kunnen een extraatje verdienen, zijn leuk bezig en kunnen zich weer nuttig maken.

TENSLOTTE

Acht op de tien senioren met een smartphone delen hun leukste foto’s met familie en vrienden via WhatsApp, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb. Op vakantie is (gratis) wifi tegenwoordig dus een ‘must’ geworden, ook voor ouderen, aldus een bericht op Emerce.