‘Hoe veelzijdiger achteruitgang en verval is, hoe onwaarschijnlijker het is dat er een wonderpil wordt gevonden die alles in een keer aanpakt’, schrijft wetenschapsredacteur Wim Köhler (66) in NRC.

Nieuwsblog van zaterdag 23 maart 2019

ACTUALITEITEN

Leren dat ouder worden geen probleem is

Het Financieele Dagblad schrijft over een ‘rusthuis voor millennials’, voor mensen in de techsector waar ‘ouder’ al begint bij je 30ste. De Modern Elder Academy in Mexico richt zich op mensen die ervaren dat sofware sneller wordt en zij langzamer, ongeacht de leeftijd, en is opgericht als instituut waar mensen leren dat ouder worden geen probleem is.

Roadmap betere integrale zorg ouderen

Om integrale zorg voor ouderen te verbeteren is het belangrijk dat zorgprofessionals en zorgorganisaties elkaar kennen en vertrouwen, kleinschalig beginnen en een gezamenlijke visie op goede ouderenzorg hebben. Dat blijkt volgens het RIVM uit een Europees onderzoeksproject. In het onderzoeksproject is ook gewerkt aan een ‘roadmap’.

OPINIE

Ouder, dus ja, minder snel

NRC-redacteur Wim Köhler (66) merkt dat je geen versleten stratenmaker hoeft te zijn om ouderdom te voelen. Hij beschrijft zijn eigen ‘verval’ aan de hand van  onder meer zijn fietsdagboek. Wat gebeurt er toch in een verouderend, verder gezond lichaam dat het allemaal minder wordt?. “Als zestiger voel ik de achteruitgang. Je leest dat je lichaam rond het 25ste levensjaar het best functioneerde. En dat er tot het 65ste een geleidelijke achteruitgang is. Alle functies lopen terug, maar met 5 tot 10 procent per tien jaar. Daarna gaat het in verhoogd tempo verder. Na het 70ste jaar neemt de spierkracht per jaar af met 3 procent.” Wat helpt is onderhoud, schrijft Köhler in NRC: Gezonde voeding en lichaamsbeweging remmen ouderdomsachteruitgang.

Inkoop kwaliteit: meer aandacht welzijn

“De inkoop van kwaliteit door het zorgkantoor zorgt voor meer aandacht voor het welzijn van ouderen.” Dit zei Corrie van Randwijk, bestuurder bij Merwelanden, op de Dag van de Zorginkoop. “Het zorgkantoor en onze medewerkers willen beiden hetzelfde, namelijk de beste zorg voor ouderen. Daardoor durven medewerkers zich kwetsbaar op te stellen en te werken aan verbetering.”

TRENDS

Topsporters gaan bij ouderen wonen

Er is een oplossing in zicht voor de huisvesting van tientallen topsporters in Heerenveen. Zij hebben zorgcentrum Herema State op het oog, nabij Thialf. Stichting Topsport Noord zegt in de Leeuwarder Courant het ook breder te zien, “als een soort opvoeding. Jongeren en ouderen bij elkaar. Je hebt contact met elkaar en je vormt – zeg maar – je eigen samenleving. Dat is goed en leerzaam voor iedereen.”

‘Oldstars Tafeltennis’ met Bettine Vriesekoop

Bettine Vriesekoop geeft op woensdag 27 maart als ambassadeur van de Nederlandse Tafeltennisbond het startschot voor ‘Oldstars Tafeltennis’ in Vries. Tafeltennis is een van de meest geschikte sporten voor ouderen, zegt zij in de Asser Courant. “In China spelen ouderen massaal tafeltennis in de parken om gezond te blijven en zorgkosten te beperken.”

TENSLOTTE

De Stichting Welzijn Alblasserdam wil dit jaar van tien wegen in het Zuid-Hollandse dorp een Lief- & Leedstraat maken. De organisatie deed het idee op in Rotterdam, meldt het Reformatorisch Dagblad.