“Het wordt niet van Dingdong, ‘hier is uw levensbegeleider, want u bent nu 70-plus’”, zegt Gert-Jan Segers van de ChristenUnie in Trouw.

Nieuwsblog van maandag 25 februari 2019

ACTUALITEITEN

Manifest wordt kabinetsbeleid: Herwaardering van ouderen

Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Jan Slagter (Omroep Max) en Manon Vanderkaa (KBO-PCOB) stelden twee jaar geleden een manifest op, dat nu officieel kabinetsbeleid wordt. Dit meldt dagblad Trouw. Ouderen verdienen weer waardering, is het uitgangspunt. Minister Hugo de Jonge gaat de ideeën en de naam ‘waardig ouder worden’ vanaf komende maand officieel omarmen. Alles waar het pact van de ‘drie musketiers’ voor staat en wat het ademt , komt terug in de plannen voor de komende jaren. Het gaat volgens Trouw om een nieuwe mijlpaal, want de eerste was al binnen: het kabinet trok 180 miljoen uit om ouderen uit hun maatschappelijk isolement te halen (200 levensbegeleiders, publiekcampagne, projecten om ouderen te mobiliseren, extra geld voor pijnbestrijding en crisiszorg).

Eén vakantiedag inleveren voor overbelaste mantelzorger?

Eén vakantiedag inleveren voor een collega die thuis de zorg heeft voor een zieke partner, kind of ouder. Als alle werknemers in een bedrijf of organisatie dat doen, is er volgens ChristenUnie en Omroep Max extra zorgverlof mogelijk voor overbelaste mantelzorgers, schrijft Trouw.

OPINIE

‘Nadruk te eenzijdig op eenzaamheid en pijn’

Niet overal vallen het de kabinetsplannen en het pact voor waardig ouder worden even goed, meldt Trouw. Oud-minister Hedy d’Ancona, die strijdt voor de emancipatie van ouderen, vindt dat de nadruk te eenzijdig ligt op eenzaamheid en pijn. “Als ik hoor dat Albert Heijn medewerkers traint om eenzame ouderen te herkennen, durf ik bijna geen boodschappen meer te doen.”

‘Vijfenzestig was vroeger een memorabele leeftijd’

Afgelopen vrijdag werd Trouw-columnist Rob Schouten vijfenzestig jaar. “Zegge en schrijve 65, vijfenzestig, een ongehoorde leeftijd die ik vroeger placht te associëren met biljartende mannen en bejaardentehuizen.” Vijfenzestig was vroeger een memorabele leeftijd, schrijft Schouten, waarop je met van alles ophield. “Dat is klaarblijkelijk niet meer zo, ik ga pas over een tijdje op een volkomen willekeurig moment officieel met pensioen, al doen schrijvers daar niet erg aan, want zoals Vestdijk al over het schrijven zei: je kunt er toch bij blijven zitten.”

TRENDS

Burgerinitiatief  CPO de Vrijheid

In Waddinxveen heeft het burgerinitiatief ‘CPO de Vrijheid’ een tweede appartementencomplex voor senioren in voorbereiding, meldt AD Groene Hart.

Via het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) konden eerder veertien huiseigenaren in 2017 het eerste woongebouw voor 55-plussers ‘Parkstaete’ in gebruik nemen.

Hoeksche Huiskamer doorslaand succes

De Hoeksche Huiskamer tegen eenzaamheid in Puttershoek en Piershil is een doorslaand succes, aldus AD Rotterdams Dagblad. Om de toestroom van ouderen te kunnen opvangen, wil Welzijn Hoeksche Waard ook een Huiskamer openen in Westmaas. De vraag is alleen of genoeg vrijwilligers zich aanmelden.

TENSLOTTE

Omroep Max komt binnenkort met een eigen ‘ouderencafé ’in een winkelstraat, zegt directeur Jan Slagter in Trouw.