‘Wat er nog te halen valt, zal gehaald worden’, zegt Marjan Berk (86) in de Volkskrant.

Nieuwsblog van zaterdag 23 februari 2019

ACTUALITEITEN

Help, ik ben een digibeet

Steeds meer bedrijven en overheden doen alles digitaal, schrijft NRC. Dat dupeert naar schatting één miljoen mensen die niet (goed) met de computer om kunnen gaan. Wie probeert te hepen, is al snel in overtreding. De gemeentelijke ombudsman van Rotterdam zegt in Nieuwsuur: ” Aan de ene kant zegt de overheid dat je voorzichtig moet zijn met je DigiD en BSN. Aan de andere kant móét je soms aan andere mensen je DigiD en je BSN afgeven om een beroep te doen op de overheid.”

Fouten bij alle instellingen in zaak insulinemoorden

In alle vier instellingen waar een medewerker zonder medische noodzaak insuline zou hebben toegediend aan patiënten, die vervolgens ziek werden of overleden, waren volgens een rapport van de gezondheidsinspectie onvolkomenheden, schrijft de Volkskrant. Dat betrof personeelsbeleid, deskundigheid van medewerkers en medicatieveiligheid.

‘Op deze manier kan ik u niet helpen’

“Als iemand dement is hoor je snel: het hoort erbij”, zegt een medewerker ouderenzorg in een NRC-reportage over intimidatie door patiënten of familie. “Maar je mag voor jezelf wel grenzen aangeven, vind ik. Soms loop ik gewoon weg en zeg ik: ‘Op deze manier kan ik u niet helpen.’”

OPINIE

‘De oude dag kan toch lollig zijn’

Actrice en schrijver Marjan Berk (86) veranderde van standpunt over ouderdom, vertelt zij in de Volkskrant: De oude dag kan toch lollig zijn. “Het is mogelijk als oude vrouw op een waardige manier te leven. In een hofje voor ouderen is dat gegarandeerd. Ik zie het als de woonvorm van de toekomst.”

Luis in de pels van Careyn

Maria Piël (100) is het gezicht van de strijd voor een betere zorg in Zorgcentrum Tuindorp-Oost in Utrecht, schrijft AD Utrechts Nieuwsblad. Deze week speelde zij een prominente rol in een ZEMBLA-documentaire. “Het maakt het laatste stukje van mijn leven zinvol.” De krant portretteert haar als de luis in de pels van Careyn. ”We hebben totaal geen stem, net zo min als het uitvoerend personeel.”

TRENDS

Meer gebroken heupen, maar minder bij 85-plussers

Het aantal mensen met een gebroken heup is de afgelopen jaren toegenomen, meldt informatiecentrum voor de zorg Vektis. In vijf jaar tijd is het aantal met 12 procent gegroeid, naar bijna 25.000 patiënten in 2017. Een deel van de stijging is te verklaren door bevolkingsgroei en vergrijzing. 85-plussers echter breken hun heup juist minder vaak.

Inhaalslag verpleeghuizen met buitenlandse partijen?

De komende jaren wordt de behoefte aan verpleeghuizen alsmaar groter. Een inhaalslag is vereist, aldus Eric Scheijgrond (Cushman & Wakefield) in Zorgvisie. Zorgadviseur Rune Aresvik denkt het tekort niet alleen door Nederlandse private partijen opgelost kan worden. ‘Er zijn grote spelers uit het buitenland nodig met veel investeringsvermogen.’

TENSLOTTE

De gemeente Rotterdam gaat na een succesvolle pilot looproutes in kaart brengen en obstakels weghalen, zodat ouderen veilig en zelfstandig naar buiten kunnen, meldt RTV Rijnmond.