‘We kunnen veel meer sleutelen aan de veroudering dan we lang hebben gedacht’, zegt de Leidse hoogleraar Eline Slagboom (voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Verouderingsonderzoek) in de Volkskrant.

Nieuwsblog van woensdag 24 april 2019

ACTUALITEITEN

Groot onderzoek gezond ouder worden

Ouderdom gaat gepaard met fysieke slijtage maar niet alle achteruitgang is onvermijdelijk, zo blijkt de laatste jaren uit wetenschappelijk onderzoek. Daarom gaat een omvangrijk team van artsen, biologen, voedingsdeskundigen en epidemiologen de komende jaren uitzoeken welke factoren bijdragen aan gezond ouder worden,aldus de Volkskrant en het LUMC. ‘Bij jonge mensen doen we veel aan preventie, maar bij ouderen komen we pas in actie als ze in het ziekenhuis belanden of medicijnen nodig hebben.’

Tienduizenden handtekeningen tegen hondenbelasting

Hondenbelasting is een onrechtvaardige belasting die is gebaseerd op willekeur, vindt Gary Yanover uit Kortgene. Daarom begon hij in 2012 het burgerinitiatief ‘Stop Hondenbelasting’. Dinsdag overhandigde hij 40.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer, meldt de NOS. Honden leveren veel voordelen op voor onze maatschappij, vindt Yanover. Ze zijn niet alleen goed gezelschap voor eenzame mensen, maar bevorderen de conditie van mensen omdat ze moeten worden uitgelaten.

Kamer eist coulanceregeling 75-plussers CBR

De Tweede Kamer eist dat er alsnog een coulanceregeling komt voor 75-plussers die zonder rijbewijs zitten door het geblunder bij het CBR, aldus de Telegraaf. Door lange wachttijden bij het rijbewijzenbureau zitten duizenden ouderen te wachten op een nieuw pasje. Minister Van Nieuwenhuizen liet eerder al weten dat een coulanceregeling niet haalbaar is, maar de Kamer heeft nu voor de tweede keer geëist dat de bewindsvrouw toch gaat kijken naar een mogelijkheid.

OPINIE

KBO-PCOB wil vaccinatiegraad omhoog

‘De vaccinatiegraad onder volwassenen daalt zorgwekkend en dat vraagt om actie.’ Daarom heeft KBO-PCOB  het initiatief genomen om, samen met het ministerie van VWS, de Nederlandse Influenza Stichting en een aantal andere organisaties, te bewaken dat er voldoende aandacht blijft voor vaccinatie van volwassenen.

‘Brievenbus voor oudere vaak te ver’

Het is raar dat PostNL vindt dat er voldoende dekking is, schrijft een lezer van Het Parool: als er op maximaal één kilometer afstand een brievenbus staat, is dat heen en terug dus twee kilometer. “Voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn, is dat een onoverkomelijke afstand. Ouderen zijn veelal niet actieve e-mailers, zij zijn juist de brievenschrijvers.”

TRENDS

Marktaandeel Monuta naar 9,6%

Uitvaartbedrijf Monuta behoort met Yarden en Dela tot de topdrie in Nederland, schrijft Het Financieele Dagblad over het jaarverslag. Het Apeldoornse bedrijf beschikt over meer dan honderd vestigingen en meer dan 1,6 miljoen verzekerden in Nederland en Duitsland. Hiervan bevinden zich meer dan 125.000 in Duitsland. Monuta verzorgde in 2018 meer dan 14.000 uitvaarten en bijna 8.000 crematies. Het marktaandeel van Monuta in de uitvaartbranche steeg vorig jaar van 9,2% naar 9,6%

TENSLOTTE

Gouden Dans, U in het theater, is een dansclub voor mensen die op leeftijd zijn, is te lezen in De Gelderlander. De groep van 32 Wijchense  ouderen geeft  een dansvoorstelling waarin hun levenservaring is vertaald.