‘De toekomstige 85-jarige zal misschien wel iets gezonder zijn dan die van nu, maar zal nog steeds krakkemikkig zijn. En de 90-jarige al helemaal’, zegt Johan Mackenbach (hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg) in PensioenPro.

Nieuwsblog van donderdag 23 mei 2019

ACTUALITEITEN

Hugo de Jonge en Neelie Kroes op congres KBO-PCOB

KBO-PCOB houdt vandaag in Rotterdam een landelijk congres over nieuwe technologie die kan helpen bij het langer thuis wonen. Minister Hugo de Jonge opent het congres. Oud-eurocommissaris Digitale Agenda en lid  van het Aanjaagteam Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid Neelie Kroes geeft haar visie op de rol van technologie in de vergrijzende samenleving.

Personeelstekorten in de zorg lopen rap terug

De personeelstekorten in de gezondheidszorg worden in snel tempo kleiner, meldt het AD.

Veel zijinstromers en herintreders kiezen alsnog voor een baan als zorgverlener, tonen de nieuwste cijfers over de arbeidsmarkt aan.

OPINIE

Nooit meer doodgaan

Onder deze kop beschrijft vaktijdschrift PensioenPro hoe over de vraag hoe oud de mens op langere termijn kan worden, allerlei voorspellingen de ronde doen. Honderdvijftig jaar? Tweehonderd? Principieel is er geen uiterste grens aan de leeftijd van een mens, zeggen wetenschappers. ‘Er zijn verouderingsdeskundigen die menen dat het ons zal lukken de oorzaken van veroudering onder controle te krijgen, waardoor we niet meer doodgaan.’ Maar, zo is ook te lezen: ‘Uiteindelijk zullen we altijd ergens door het loodje leggen. Het lichaam is te complex.’ Voorlopig is de trend in de levensverwachting in elk geval nog stevig opwaarts en dat blijft naar alle verwachting zo.

‘In dit woonzorgcentrum zijn ouderen wél gelukkig’

De moeder van Christine Otten woonde de laatste jaren van haar leven in Humanitas, waar zorg aan ouderen wordt gegeven vanuit liefde en wederkerigheid, ingebed in de buurt, schrijft zij in Vrij Nederland: Waarom zijn niet veel meer huizen zo? “Nooit gedacht dat ik in twee jaar tijd zó anders over ouderdom, dementie en dood zou gaan denken. Dat er voor ons beiden nog zoveel te winnen viel aan intimiteit en gezelligheid. Dankzij Humanitas.”

‘Een zorgeloze oude dag voor iedereen’

Miljoenen zijn er beschikbaar voor experimentele woonvormen voor ouderen. Lilian ten Donkelaar vreest in een debat in dagblad Tubantia dat alleen vermogende en bijdehante ouderen ervan profiteren. ‘De gewone oudere moet het in zijn eentje op een flatje uitzoeken, met eens in de week een zwaar bevochten uurtje thuishulp.’ Michel Hasselerharm wenst iedereen een ouderwets verzorgde levensavond toe. ‘Noem het ‘nieuwerwets’, maar laat het geld voor dat soort woonvormen maar stromen.’

TRENDS

Westland gaat alle afspraken huishoudelijke hulp worden opnieuw bekijken

Alle 140 afspraken die sinds 1 januari dit jaar zijn gemaakt op het gebied van huishoudelijke hulp worden opnieuw bekeken. Dat heeft wethouder Piet Vreugdenhil van Westland volgens WOS.nl gezegd. Hij reageert daarmee op de motie van de voltallige oppositie, die de zogeheten herindicering compleet wil terugdraaien na klachten van ouderen.

TENSLOTTE

Een groepje Pijnackerse senioren is al een jaar of vijf bezig om het woonproject ‘Hoffelijk Wonen’ van de grond te krijgen. Grond, dat is volgens Telstar online nu juist het grote probleem: er is geen locatie te vinden.