‘Ik was 58 toen ik stopte met werken, tegenwoordig doen mensen dat bijna tien jaar later. Dat scheelt tien jaar vrijwilligerswerk’, zegt in het AD voorzitter Henk Vlot van Stichting Romeins Schip Woerden, die met vaartochten moest stoppen vanwege een gebrek aan vrijwilligers.

Nieuwsblog van dinsdag 23 april 2019

ACTUALITEITEN

Regio Weert zet zorgnetwerk Samen Leven op

In de regio Weert zetten zorginstellingen, zorgverzekeraar CZ, maar ook de gemeenten, welzijnsinstelling Punt Welzijn, woningcorporatie Wonen Limburg en het Netwerk Burgerkracht Limburg samen het zorgnetwerk ‘Samen Leven’ op. “Een combinatie die we op deze schaal nog niet hebben gezien”, weet wethouder Paul Sterk van Weert in De Limburger. “Je moet ook een brede groep hebben, omdat de meeste problemen bij ouderen niet op zich staan.” Het eigenlijke doel is de ouderen uit de zorg te houden, zegt directeur Max Visser van Meditta (organisatie voor ondersteuning huisartsen).

Tehuizen rekenen ten onrechte kosten voor opbaren

Verzorgings- en verpleegtehuizen rekenen regelmatig extra kosten als een overleden bewoner in zijn kamer opgebaard wordt. Tehuizen vragen geld aan de familie, terwijl ze voor de huur van de kamer ook geld van de overheid krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De praktijk van de tehuizen is tegen de afspraken die eerder tussen consumentenorganisaties en de tehuizen zijn gemaakt.

OPINIE

‘Alleen AOW betekent verborgen armoede’

Honderdduizenden senioren die moeten rondkomen van alleen AOW, al dan niet aangevuld met een klein pensioen, hebben het financieel zwaar, aldus Hans van Dijk,  cliëntondersteuner KBO-Brabant, bij Omroep Max.  Hij helpt ouderen met hun huishoudboekje en ziet een groeiende groep ouderen die er door de toenemende vaste lasten financieel niet meer uitkomt.  Stijgende huren, toenemende zorgkosten en een hogere belasting op de dagelijkse boodschappen drukken op hun karige budget. De schaamte onder deze groep is groot.

‘Groen tuinieren niet moeilijk en veel beter’

‘Groen tuinieren lukt niet en is al vanaf je 50ste lastig, schrijft een AD-lezer, omdat je dan op je knieën in de grond moet wroeten. Een andere lezer reageert: Neem een handig krukje, onderhoudsvriendelijke planten of een tuinman voor het zware werk. Tegels moet je ook onderhouden. Met die tegeltuinen wordt het ’s zomers nog heter. Dat is juist voor ouderen een probleem.

TRENDS

Vrijwilligerswerk schiet erbij in bij zestigplusser

Doordat mensen tot op hogere leeftijd moeten doorwerken en mogelijkheden om eerder te stoppen vrijwel zijn afgeschaft, komt vrijwilligerswerk in de problemen, meldt het AD. Het Sociaal Cultureel Planbureau beaamt dat. “We zien dat de groep zestigplussers het steeds drukker krijgt, omdat ze langer moeten doorwerken. En ze hebben vaker de zorg voor hun ouders of voor hun partner, als die ziek wordt. Daarnaast moeten ze opdraven om hun taak als opa en oma te vervullen. Verder willen ze ook genieten van hun vrijheid na jarenlange arbeid.”

TRENSLOTTE

‘GIJK’, oftewel ‘Geloof In Je Kracht’ heet het project waarmee vier HBO-studenten proberen om 65-plussers in Capelle aan den IJssel te activeren om in beweging te komen, meldt IJssel en Lekstreek.