‘Probeer iemand met dementie niet te corrigeren of te veranderen, maar laat je meevoeren. Ook al voelt dat ongemakkelijk’, zegt dramaturg Anne-Marth Hogewoning in Medisch Contact.

Nieuwsblog van woensdag 22 mei 2019

ACTUALITEITEN

Extra geld kabinet geeft meer handen in de zorg

Het extra geld dat het kabinet beschikbaar heeft gemaakt om de kwaliteit van verpleeghuizen op te schroeven, levert dit jaar zo’n 19.000 extra zorgmedewerkers op. Zij vullen 9800 voltijdsbanen. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit nieuwe cijfers van de zorgkantoren en het ministerie van Volksgezondheid.

Minister: eerder nadenken over zorg voor later

Ouderen wonen langer thuis en juist dat is de reden waarom ze beter zouden moeten nadenken over hoe de zorg later georganiseerd moet worden, als zij hulpbehoevend worden, zegt minister Hugo de Jonge tegen RTV Oost. “Die les heb ik vandaag meegekregen van Tim Verhagen, hij zegt terecht dat je eerder het gesprek aan moet gaan over ‘wat nou als je hulpbehoevend wordt’.” De minister was op bezoek bij de Almelose chirurg, die aan bel trok omdat een patiënt honderd dagen onterecht in het ziekenhuis lag.

OPINIE

‘Ook rijke ouderen vragen nu massaal via gemeenten om huishoudelijke hulp’

Met de invoering van het abonnementstarief van 17,50 euro in de Wmo zadelt het kabinet  gemeenten op met een explosie van de hulpvraag, stellen PvdA-wethouders uit Twente in dagblad Tubantia. “Waar gemeenten eerst zelf een inkomensafhankelijke eigen bijdrage konden vragen, vragen nu ook vermogende ouderen massaal huishoudelijke hulp via de gemeente aan. Logisch: 17,50 euro voor professionele hulp in huis is spotgoedkoop.”

‘OAMDOVT luchtig zonder de ernst te verliezen’

OAMDOVT bewijst dat je luchtig kunt zijn, zonder je ernst te verliezen, aldus de tv-recensie van de Volkskrant. Aan het slot van de aflevering over de Zwarte Cross vroeg de kleinzoon van opa Frits: Wat was het mooiste: de muziek, de motorstunts, het reuzenrad? Allemaal niet. Het bijzonderste vond opa die groep festivalgangers die aan de kant ging toen hij met zijn rollator naderbij kwam. Hij moet ervan huilen, zo mooi vond hij het. ‘Dat mensen zo zijn. Dat ze even opzijgaan als je eraan komt.’

TRENDS

AlzheimerFluisteraars bewegen mee met hun geliefden

De expositie Zie wie ik aan ’t worden ben toont volgens Medisch Contact veertien portretten en verhalen van ‘AlzheimerFluisteraars’: familieleden die hun geliefden met alzheimer ‘achterna tuimelden’ om met hen in verbinding te blijven. Theatermaker Adelheid Roosen ontwikkelde samen met dramaturg Anne-Marth Hogewoning en fotograaf Cigdem Yuksel de methodiek van het AlzheimerFluisteren.

Vragen aan vijfhonderd inwoners over de zorg

‘Zou u uw buren om ondersteuning vragen?’ Met dit soort vragen gaan ambtenaren van de gemeente Veenendaal deze week het gesprek aan met minimaal vijfhonderd Veenendalers. De uitkomst van die gesprekken gaan onderdeel uitmaken van nieuwe plannen voor de zorg, aldus dagblad De Gelderlander. De gemeente stelt daarom dat het tijd is om scherpe keuzes te maken. Inwoners mogen daar nu over meedenken. Dat kan online, via een vragenlijst, maar ook fysiek. De hele week staat een ‘discussiebus’ op verschillende plekken in het centrum, waarbij ambtenaren in gesprek gaan met Veenendalers.

TENSLOTTE

Voor Gerritje van Bennekom, 102 jaar en 10 maanden oud, gaat een wens in vervulling, aldus RTV Utrecht: ze zit eindelijk op een paard! Ze woont Huize Transwijk in Utrecht. “Bewoners mogen bij ons een wens op papier zetten. Als wij die kunnen vervullen, gaan we het regelen.”