“Het is belangrijk dat onze oudere inwoners energiek en vitaal in het leven staan”, zegt wethouder Jouke Spoelstra van Achtkarspelen in De Feanster

Nieuwsblog van vrijdag 22 maart 2019

ACTUALITEITEN

Alzheimermedicijn van de baan

Medicijnenmaker Biogen staakt de ontwikkeling van een middel tegen dementie. De beslissing van Biogen is volgens Het Financieele Dagblad het nieuwste bewijs dat de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer buitengewoon moeilijk is. Eerder stopten diverse grote bedrijven. De Nederlandse Alzheimerstichting spreekt ook van een teleurstelling, temeer omdat er nu geen uitzicht meer is op een nieuw medicijn.

Actiemaand Gekleurd Grijs in Drenthe

Onder de titel ‘Gekleurd Grijs in Actie!’ openen zo’n 80 theaters, musea, kunstenaars, orkesten, muziek- en kunstencentra in Drenthe in april hun deuren speciaal voor senioren, meldt de Asser Courant. Senioren kunnen voor verschillende activiteiten gebruik maken van de service van deur tot deur van Stichting Vier het Leven.

OPINIE

Zuster Anna als voorbeeld

De oplossing voor problemen in de zorg rondom kwetsbare ouderen ligt lang niet altijd binnen het zorgdomein, zegt Anita Koopman, apotheker in Delfzijl en voorzitter van Stichting GOEDZO, in het Pharmaceutisch Weekblad. “In de samenwerking tussen gemeente en de eerste lijn is nog een slag te winnen”, stelt Koopman. Als voorbeeld noemt ze de praktijkondersteuner huisartsenzorg die in de regio bekendstaat als ‘zuster Anna’: “Dat soort sleutelfiguren, vertrouwenspersonen met laagdrempelige toegang, zijn nodig in dorpen en wijken.”

Eén tegen eenzaamheid in Rijssen-Holten

Het forse aantal eenzame mensen in Rijssen-Holten is opmerkelijk voor een gemeente waar  noaberschap nog inhoud heeft en kerkelijke gemeenschappen bloeien, schrijft dagblad de Stentor. “Als iemand trouw elke zondag in de kerk verschijnt, dan is hem of haar niet meteen eenzaamheid aan te zien. We moeten ervoor zorgen dat de drempel lager wordt”, aldus SGP-wethouder Ben Beens. Hij hoopt dat te bereiken met het actieplan Eén tegen eenzaamheid.

TRENDS

Woonhulp is een succes

Cordaan neemt dit jaar 50 Woonhulpen aan in de verpleeghuizen. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking biedt dit een reële mogelijkheid om betaald en zinvol werk te doen, aldus de Amsterdamse zorginstelling.

Stamtafels voor ontspanning en informatie

in Roosendaal krijgen zorginstellingen in de loop van volgende maand een eigen aparte inloopvoorziening voor ouderen. Het mes snijdt daarbij volgens die twee instellingen aan twee kanten, schrijft BN De Stem: ouderen kunnen er gratis terecht voor ontspanning, maar er wordt ook informatie gegeven om te zorgen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

De techniek achter de thuiszorg

Techniek krijgt een steeds grotere rol binnen de thuiszorg, maar met het installeren van een paar slimme systemen ben je er nog niet. BNR bespreekt hoe techniek en thuiszorg succesvol samen kunnen komen. “En hoe kan techniek helpen om ouderen bewegingsvrijheid te geven, zonder dat er onveilige situaties ontstaan?”

TENSLOTTE

Voor ouderen op de Veluwe is het Veluws Ouderen Servicepunt, kortweg VOS, van start gegaan, meldt Het Kontakt Ermelo; een initiatief van Zorggroep Noordwest-Veluwe.