‘Veel mensen doen aan mantelzorg’, zegt SCP-directeur Kim Putters in NRC. ‘Maar dat is geen bijzaak, dat is cruciaal voor de samenleving van de toekomst.’

Nieuwsblog van vrijdag 22 februari 2019

ACTUALITEITEN

Meerderheid ouderen staat open voor samenwonen met studenten

Als ouderen op zoek gaan naar een woning, zou 51,9% overwegen om samen te gaan wonen met studenten. Behoud van zelfstandigheid is daarbij een belangrijke voorwaarde. Dit blijkt uit een enquête die ZEMBLA samen met ouderenbond ANBO deed.

OPINIE

Honderdjarige schittert op tv in strijd met zorginstelling

Een 100-jarige schitterde in het verslag van een guerrillastrijd tegen de capriolen van een zorginstelling, aldus de tv-recensie van de Volkskrant. Het gaat over mevrouw Piël, gisteravond in de Zembla-reportage over meegeneratiewonen.  De opgewonden, sturende vragen van de Zembla-verslaggever vielen de tv-recensent maar matig. “Maandag, aan de DWDD-tafel, werd de lof van mevrouw Piël al uitvoerig bezongen. Terecht. Een mevrouw Piël heeft geen sturende opmerkingen nodig. Een mevrouw Piël stuurt zelf. Toen zij een angsthazige Careyn-medewerkster, die eiste dat de Zembla-camera werd uitgeschakeld, fijntjes duidelijk maakte in wiens huis ze zich feitelijk bevonden, merkte je pas hoe vaak er – meestal noodgedwongen – vóór zorgbehoeftigen gesproken wordt, en hoe zelden dóór hen.”

‘Mantelzorgers, laat je betalen’

In een NRC-artikel over de ongelijkheid in pensioenopbouw voor mannen en vrouwen heeft Ada van Dijk (netwerkonderneming Studio Van Dijk) voor alle mantelzorgers één advies: “Laat je betalen.” Wie zorg nodig heeft, kan daarvoor een pgb aanvragen. Maar ook dan zijn het vaak de ongeschreven regels en verwachtingen die ons parten spelen, zegt Van Dijk. In Nederland wordt er eigenlijk van je verwacht dat je gratis voor je ouders zorgt, is haar ervaring. “En vervolgens zie je dat die zorg bijna altijd op de schouders van de dochter valt.”

‘Ouderen gebaat bij zorg van geriater’

Om kwetsbaarheid bij ouderen te herkennen, is de expertise van een geriater noodzakelijk. Dit schrijven de directeuren van ANBO en KBO-PCOB en twee klinisch geriaters namens hun beroepsvereniging in de Volkskrant.”Ouderen worden heel verschillend oud: er zijn vitale en kwetsbare ouderen, maar het merendeel zit er tussenin.”

TRENDS

‘Nederlanders overschatten wat ze op oudere leeftijd nodig hebben’

Ondanks het beste pensioenstelsel ter wereld maken Nederlanders zich het meest ongerust over hun levensstandaard na pensionering. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een onderzoek van ING. ‘Er is een groot verschil tussen de economische feiten en het gevoel’, constateert ING-econoom Marten van Garderen. Hij wijst er in de Volkskrant op dat Nederlanders eigenlijk zelfs te veel geld voor hun pensioen sparen, maar toch vrezen dat ze te weinig hebben. ‘Nederlanders overschatten wat ze op oudere leeftijd nodig hebben.’

TENSLOTTE

Van kunst en cultuur word je blij en blijf je gezond. Met dat idee houden vijf instellingen in Helmond (Age Friendly Cultural City ) speciale activiteiten voor ouderen die eenzaam zijn, moeilijk ter been of weinig geld hebben, meldt het Eindhovens Dagblad.