‘Denk nu alvast na over het moment dat je ouders hulp nodig hebben’, zegt directeur Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL in EenVandaag.

Nieuwsblog van zaterdag 20 april 2019

ACTUALITEITEN

‘Praten over mantelzorg is belangrijk, maar we doen het nauwelijks’

Onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel laat zien dat steeds meer mensen bereid zijn om mantelzorg te geven, maar bijna niemand bereid zich erop voor. Maar liefst driekwart (78 procent) van de volwassen kinderen praat niet met hun ouders over toekomstige mantelzorg. En dat kun je juist beter wel doen, zegt belangenvereniging MantelzorgNL.

Naar ouderenvriendelijke sportverenigingen

Afhaken omdat je te oud wordt voor een sport hoeft niet. Voor 55-plussers zijn er vanuit een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds ‘walking’-variaties van voetbal en hockey en er komen er nog meer, aldus een reportage van NRC: tennis, tafeltennis, handbal en basketbal. Clubs richten zich nu vooral op de jeugd, terwijl we met een enorme vergrijzing hebben te maken. “Het Ouderenfonds is de katalysator, in de hoop dat de sportbonden het uiteindelijk overnemen.”

Inbraak bij plaatselijke KBO

Bij de KBO Geertruidenbeerg is ingebroken, meldt BN De Stem. Er werd niet veel buiten gemaakt, maar de ravage was groot. “Onze doelgroep is kwetsbaar. Zo’n inbraak gaat de ouderen niet in de koude kleren zitten. Het maakt angstig. Want als ze bij de KBO inbreken, dan kan dat ook thuis gebeuren. Dat gevoel.”

OPINIE

‘Komst Franse zorgbedrijven geen aanleiding tot paniek’

We hoeven niet bang te zijn dat de woonzorg grotendeels in commerciële buitenlandse handen valt, schrijft Het Financieele Dagblad over overnames door de Franse bedrijven Korian en Orpea. Van oudsher zijn stichtingen dominant in onze ouderen- en verpleeghuiszorg. Er is voor hen nu geen (financiële) noodzaak zich aan buitenlandse investeerders te verkopen. Het is volgens het FD wel interessant dat experts denken dat onze verpleegzorgtarieven aantrekkelijk zijn voor buitenlandse partijen. Dat kan wijzen op inefficiëntie.

TRENDS

‘Voorzieningen op pantoffel- of rollatorafstand’

De Boxtelse informatiebijeenkomst over wonen, leven en zorg van ouderen, georganiseerd door de werkgroep Woonwensen van de Coöperatie Ouderen in Regie in Oprichting, leverde volgens het Brabants Dagblad nuttige tips op: Geef projectontwikkelaars niet te veel macht en maak voorzieningen op ‘pantoffel- of rollatorafstand’.

Bouwplan (G)oud in Almere zorgt voor opschudding

Het plan om 56 seniorenwoningen in de Almeerse Waterwijk te bouwen, zorgt voor beroering in de wijk. Het project Leeghwaterhof is voortgekomen uit een idee van de inmiddels 79-jarige inwoner om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen wijk te kunnen laten wonen. Woningcorporatie De Alliantie wil volgend voorjaar starten met de bouw. Direct omwonenden zijn fel tegen het plan vanwege de bomenkap die daarvoor nodig is, aldus Omroep Flevoland.

TENSLOTTE

Het Oranje Fonds organiseert vandaag een bijzonder actie om eenzaamheid onder ouderen onder de aandacht te brengen, laat de Telegraaf zien in een video. “In Nederland leven zo’n 175.000 mensen in ernstige eenzaamheid, veelal ouderen”, aldus het Oranje Fonds tegen het AD.