‘We hebben met een stuk  of dertig gemeenten structureel ruzie’, zegt advocaat Matthijs Vermaat in Trouw over de Wmo.

Nieuwsblog van dinsdag 21 mei 2019

ACTUALITEITEN

Duizenden rechtszaken Wmo, burger wint vaak

Sinds de decentralisatie zijn er maar liefst 6.861 rechtszaken gevoerd over de Wmo, waarvan er 1.570 tot aan de hoogste rechter zijn uitgevochten, blijkt volgens Trouw uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Ruim een derde van de zaken wordt weer ingetrokken omdat de gemeente en burger tot een schikking zijn gekomen of de periode waarover de zaak ging, is afgelopen. En in sommige gevallen heeft de gemeente het beleid in de tussentijd weer aangepast. 41 procent van de Wmo-zaken waar wél een uitspraak valt, wordt door de burger gewonnen.

Duitsland vliegt Vietnamese verplegers voor ouderenzorg in

Duitse zorginstellingen werven in Vietnam om het tekort van 15 duizend verpleegkundigen op te vangen, meldt de Volkskrant. Thuis is weinig werk en in Berlijn bieden ze een vast contract. ‘Veel jonge Duitsers vinden het beroep niet aantrekkelijk. De arbeidsmarkt trekt aan, jongeren kiezen voor een baan die fysiek en geestelijk minder zwaar is.’ Volgens de jongste officiële cijfers zijn er meer dan 15 duizend vacatures voor verpleegkundigen in de ouderenzorg. In Vietnam zijn veel goed opgeleide jongeren, maar er is weinig werk.

OPINIE

Wijkverpleegkundige kijkt weer breder

“Mensen moeten en willen tegenwoordig steeds langer thuis blijven wonen. De preventiekant wordt veel belangrijker, ook voor Thebe”, zeggen bestuurders van Thebe in het Brabants Dagblad. “Als een wijkverpleegkundige bij een klant komt, vragen we ze breder te kijken. Wat is er nodig? Is iemand eenzaam? Maar ook: liggen er losse matjes waar ouderen over kunnen vallen – een heel groot probleem. Mensen hebben niet alleen medische zorg nodig.” De wijkverpleegkundige kijkt wie welke hulp kan bieden. “In die zin is het werk weer meer zoals vroeger.”

Allerlei nieuwe concepten rond verpleeghuis

Bestuurders mogen niet lijdzaam toezien wat er in hun sector gebeurt. Dit stelt Jeroen van den Oever van Fundis in Skipr magazine. “Verpleeghuizen die stilzitten en alleen heel goed hun eigen organisatie beheren, worden links en rechts ingehaald door allerlei nieuwe concepten.” Van den Oever wijst hij op de toenemende concurrentie van grote buitenlandse investeerders. “Vroeger was je hier in Gouda in je eentje aanbieder van verpleeghuiszorg, nu heb je vijf collega’s naast je.”

TRENDS

Gezamenlijke woning eenzame ouderen

Een gezamenlijke woning voor alleenstaande ouderen in Oudewater moet het gevaar van vereenzaming tegengaan. Het CDA pleit volgens AD Groene Hart voor een ‘Thuishuis’ voor deze senioren. Binnenkort praat de gemeenteraad over dit initiatiefvoorstel. Onderzoek heeft geleerd dat een derde van de senioren van 70 jaar of ouder in Oudewater eenzaam is; een deel zelfs ernstig eenzaam. Oudewater telt 500 eenzame ouderen. Een zorgwekkend cijfer, aldus het CDA.

Opmerkelijke bouwprojecten voor senioren

In de serie opmerkelijke bouwprojecten uit Bouwberichten.nl beschrijft Cobouw vijf wooncomplexen voor senioren: Merenpark te Maarssen, Oranjewoud Wonen te Heerenveen, Zuiderschans te ’s-Hertogenbosch, Fort Isabella te Vught en Zuidlanden te Goutum.

TENSLOTTE

De Bovenkamer in Zutphen heeft in het zomerprogramma dit jaar volgens de Zutphense Koerier naast Tai Chi, Meer Bewegen voor Ouderen, Als vanouds dansen en het Ontspanningsuur nu ook Seniorenboksen.