‘Jullie dokters moeten ophouden om ons 90 te laten worden. Dat willen we helemaal niet. We willen gewoon een beetje prettig leven en niet steeds bij dokters zitten.’ Aldus een patiënt over wie huisarts Joost Zaat schrijft in zijn column in de Volkskrant.

Nieuwsblog van maandag 20 mei 2019

ACTUALITEITEN

Vrouwen boven de 60 werken meer

Van de vrouwen die in 2001 zestig werden, had destijds iets meer dan 20 procent betaald werk, meldt dagblad Trouw. Tien jaar later was dat gestegen tot bijna de helft, blijkt uit cijfers van het CBS. Het onderzoeksbureau volgde beide lichtingen zestigers vijf jaar lang. Betaald werk blijft bij de jongste groep van veel groter belang dan eerder. De categorie ‘geen inkomen’ halveert.

Klusvrouw (66): enorme behoefte bij oudere mensen

Jet Key (66), in het verleden directeur Sail, werd klusvrouw. In Trouw vertelt zij: “Er bleek een enorme behoefte bij oudere mensen. Even een lamp ophangen, drempels weghalen, een laatje repareren dat niet meer opengaat. Maar ook: hoe werkt die ‘ie-pat’ eigenlijk?” En ook: “Kom je op donderdag bij een oudere vrouw en blijk je de eerste te zijn die ze deze week ziet. Of je na het klussen koffie wilt. En misschien ook een borreltje?”

OPINIE

‘Bij Klimaatwet speelt voor ouderen betaalbaarheid een rol’

De Klimaatwet kwam met gemak door de Tweede Kamer, maar in de Eerste Kamer klinken twijfels. Dat is volgens Trouw mede te danken aan Forum voor Democratie, dat binnenkort zitting neemt in de Eerste Kamer. 50Plus-senator en partijoprichter Jan Nagel zegt dat in zijn overwegingen Forum niet zo’n rol speelt, maar ook hij maakt zich zorgen over de kosten van het Klimaatakkoord. “Voor ouderen speelt de betaalbaarheid een rol. Die krijgen al jaren lastenverzwaringen, en er dreigen kortingen op de pensioenen.” Hij hoopt op toezeggingen voor ouderen tijdens het debat.

Te snel sprekende radiopresentatoren

In de Volkskrant-rubriek ‘Dáár zouden ze eens over moeten schrijven’ werd geklaagd over slecht leesbare ondertiteling op televisie. Maar ook de spraak op radio is voor senioren moeilijk te volgen, zegt een 90-jarige lezer. Natuurlijk, erkent hij, speelt ouderdom daarbij een rol. Maar ouderen vormen een belangrijke doelgroep. Volgens taalkundige Marc van Oostendorp gaat het om een bekende klacht. Uit (buitenlands) onderzoek is nooit een groot verschil met vroeger gebleken.

TRENDS

’Nieuwe huizen alleen maar kleiner’

Woningen worden steeds kleiner omdat gemeenten vasthouden aan heilige huisjes zoals binnenstedelijk bouwen. Dat zegt vertrekkend topman Daan Sperling van TBI uit Rotterdam, één van de grootste bouwers in ons land, in de Telegraaf. Hoewel er dit jaar zo’n 65.000 woningen worden gebouwd, is dat maar voor een beperkte groep. „Met 60 vierkante meter heb je het gehad. Gezinnen en middeninkomens jaag je de stad uit, want het wordt daar voor hen te duur en er wordt daar te weinig voor hen gebouwd. De verhouding tussen bouwkosten en grondprijs is niet meer in balans.”

TENSLOTTE

De Volkskrant sprak met medewerkers van een voedselbank: Francie is 73, ze was kapster, haar man overleed zes jaar geleden – bij de voedselbank maakt ze zich nuttig en het houdt haar op de straat. Dit zijn geen vette jaren, ‘maar als je zelf een beetje uit moet kijken met geld, voel je de mensen hier toch een beetje aan’.