Bestuurders van scootmobiels hebben moeite met het kiezen tussen voetpad, fietspad of rijbaan en met de verschillende voorrangsregels, zegt Veilig Verkeer Nederland in NRC.

Nieuwsblog van vrijdag 19 april 2019

ACTUALITEITEN

Arnhem wil zorgbuurthuizen voor ouderen

Na het afschaffen van de verzorgingshuizen is er voor veel ouderen geen goed alternatief voor een combinatie van wonen en zorg. Kleinschalige zorgbuuurthuizen in de wijk moeten hier verandering in brengen. Het Arnhemse stadsbestuur gaat de mogelijkheden hiervoor uitwerken, meldt Omroep Gelderland. De gemeenteraad nam hier woensdagavond een motie voor aan.

Vaker dodelijk ongeluk met scootmobiel

Scootmobiels zijn nog dodelijker dan motorfietsen, constateert NRC aan de hand van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ongelukken worden vaak aan de bestuurder toegeschreven. Bovendien valt de scootmobiel vaak om. Ze mogen zo’n beetje overal rijden. Ze mogen 6 kilometer per uur op het voetpad, 30 op het fietspad en zelfs 40 buiten de bebouwde kom – al zullen de meesten dat bij lange na niet halen. Ze zijn met veel: tussen de 350.000 en 400.000.

Verzet ouderen kost Eindhoven mogelijk bijna miljoen

Eindhoven is nu al vier ton kwijt aan de afhandeling van bezwaren tegen haar versobering van huishoudelijke hulp. De gemeente houdt er rekening mee dat dit bedrag verdubbelt, aldus het Eindhovens Dagblad. De PvdA in de Tweede Kamer heeft het kabinet om opheldering gevraagd over de positie van de cliëntenraad in Eindhoven. Ook wil de partij volgens het Eindhovens Dagblad weten hoe het staat met andere cliëntenraden in Nederland. Dit naar aanleiding van een bericht dat de leden van de cliëntenraad zich monddood hebben laten maken en het feit dat Eindhoven eerder vijf leden ontsloeg.

OPINIE

‘Kleinere woning wordt gewoon geweigerd’

“Als je naar de verhuurder stapt met het verzoek om een kleinere woning, zodat een gezin in onze eengezinswoning kan, wordt het gewoon geweigerd”, schrijft een lezer van het AD. “Want: niet genoeg jaren ingeschreven. Dus blijven wij als bejaard echtpaar maar, zonder schuldgevoelens, lekker in onze eengezinswoning wonen, met vier slaapkamers.”

TRENDS

Hulpmiddelenzorg in kaart

De Nederlandse Zorgautoriteit vindt het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van een passend hulpmiddel als hij of zij dat nodig heeft. Het gaat dan bijvoorbeeld om incontinentiemateriaal of een gehoortoestel.

‘Pisnijdige’ Seniorenraad hekelt houding gemeente

Voor de Seniorenraad Heusden is de maat vol, meldt het Brabants Dagblad. De gemeente zou niets doen met z’n adviezen rond woningbouw. De irritatie en onbegrip leidt er nu toe dat onmiddellijk is gestopt met adviseren. De wethouder is zeer verbaasd, er is juist nog een convenant van de Seniorenraad overgenomen. “Ons doel is hetzelfde, ook zonder adviezen van de Seniorenraad.”

Nijmegen actieplan tegen eenzaamheid

Een voor de stad Nijmegen op maat gesneden actieplan tegen eenzaamheid. Met onderdelen als elke dag een wijkactiviteit voor ouderen, directe hulp zonder bureaucratische rompslomp en de inzet van een ‘zorgmakelaar’ die voor de juiste match zorgt tussen cliënt en adequate hulpverlener. Dat was de inzet van een gemeentelijke themadag waarover De Gelderlander bericht.

TENSLOTTE

De komst van een ‘knarrenhof’ is in Zuidplas een stap dichterbij gekomen, meldt AD Rotterdams Dagblad. De initiatiefnemers krijgen begeleiding vanuit de gemeente van een aan te stellen projectleider.