‘De oudere moet niet gedwongen thuisblijven. Zij of hij moet blijven meedoen’, zegt een plaatselijk projectteam in het Cuijks Weekblad.

Nieuwsblog van woensdag 1 mei 2019

ACTUALITEITEN

Pensioenverlaging dreigt voor bijna 2 miljoen gepensioneerden

De positie van de pensioenfondsen is ten opzichte van een kwartaal geleden iets verbeterd. Desalniettemin verkeren de pensioenen van 1,9 miljoen gepensioneerden nog steeds in de gevarenzone, meldt De Nederlandsche Bank volgens NU.nl.

Slecht reukvermogen in ouderen voorspelt een naderende dood

Ouderen met een verminderd reukvermogen hebben bijna vijftig procent meer kans om binnen tien jaar te overlijden. Dat blijkt volgens Scientas.nl uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Internal Medicine. “Een slecht reukvermogen komt vaker voor naarmate mensen ouder worden,” zegt onderzoeker Honglei Chen. “En er is daarbij een link naar een hoger risico op overlijden.”

OPINIE

‘Vergeten dat ik vergeet’

Monique van den Berg maakt als arts in verpleeghuis Gooizicht dementie elke dag van dichtbij mee. Hoe het moet voelen om de grip op het leven langzaam te verliezen, beschrijft ze in haar boek ’Vergeten dat ik vergeet’. Korte ontroerende teksten, schrijft de Gooi- en Eemlander, liefdevol, herkenbaar en vol humor. Een troost voor iedereen die met dementie te maken heeft of krijgt.

Hoeveel kosten ouderenzorg collectief financieren?

De stijging van de zorgkosten is economisch niet meer op te brengen, waarschuwt de nieuwe topman Joep de Groot van zorgverzekeraar CZ in het Eindhovens Dagblad. Het grootste deel van de kostenstijging gaat naar langdurige zorg aan ouderen, thuis of in verpleeghuizen. “Dat is hartstikke waardevol, maar hoeveel daarvan moet collectief gefinancierd worden? Dat is voor een belangrijk deel een politieke discussie, maar die moeten we wel durven voeren.”

Heeft Nederland een ‘babybonus’ nodig?

“De overheid kan ouders met onzekere banen financieel tegemoetkomen, iets doen aan hoge woonlasten en de kinderopvang gratis maken.” Dit zijn maatregelen die hoogleraar sociale demografie Jan Latten volgens Nieuwsuur noemt om het voor stellen met een kinderwens gemakkelijker te maken daadwerkelijk een gezin te starten. Er overleden afgelopen kwartaal meer mensen (40,5 duizend) dan er werden geboren (39,7 duizend). Sinds 2015 waren er meerdere kwartalen waarin er sprake was van een negatieve natuurlijke aanwas, zoals het CBS het noemt.

TRENDS

Hiphop moet verleiden tot bewegen

In beweging blijven, balansoefeningen, valpreventie, alles wordt leuker met een lekker muziekje eronder. Daarom startte SportiefPlus in Leiden met een cursus hiphop-dansen voor mensen van 65 jaar en ouder, meldt Sleutelstad.nl. “Eigenlijk kwamen we er bij toeval achter dat veel bewegingen die we gebruiken in de valpreventietrainingen ook in hiphop-dansen terug te vinden zijn.”

Gouden dagen Castricum

Om ouderen uit de sleur van alledag te halen en ze mee te nemen naar buiten, probeert Gouden Dagen Castricum voor deze doelgroep een leuke dag te organiseren. Iedere oudere inwoner van Castricum mag zijn of haar wens ophangen in één van de wensbomen die op de locaties van ViVa! Zorggroep, aldus Nieuwsblad Castricum.

TENSLOTTE

Achter speeltuin de Klimroos in Rotterdam-Zuid richten vrijwilligers volgens Open Rotterdam een mooi plekje in waar senioren groenten kunnen verbouwen, samen kunnen komen en kunnen barbecuen.