‘Mensen herkennen zich niet meer in die grote, logge organisaties’, zegt hoogleraar Wim Groot in het AD.

Nieuwsblog van zaterdag 2 maart 2019

ACTUALITEITEN

Bejaard, dement en uitgebuit door je eigen kind

Het uitbuiten van ouderen is moeilijk te bewijzen, aldus een reportage in de Volkskrant. De krant beschrijft hoe een zoon bij zijn bejaarde en dementerende moeder ging wonen en (volgens haar andere kinderen en hulpverleners) probeerde het beheer van haar financiën te krijgen. Het gebeurt vaak dat een familielid probeert de controle over de financiën van een oudere te krijgen, zegt hulpverlener Gerda Krediet, die een boek schreef over dit onderwerp. Financieel misbruik blijft vaak onbestraft: Pincodes worden vrijwillig afgegeven, machtigingen ondertekend, bewijzen is moeilijk.

Huisarts, thuiszorg, gemeente: drie vragenlijsten over hetzelfde

De huisartsen in  Zwijndrecht zijn begonnen om de kwetsbare ouderen in kaart te brengen, en hun behoeftes. Ineens bleek dat de thuiszorgorganisaties ook met zoiets bezig waren. En de gemeente óók, vertelt huisarts Leo van Rooijen in het AD. “Hadden sommige ouderen dus al drie keer een hele vragenlijst over hetzelfde onderwerp gehad. We werken totaal langs elkaar heen.”Samenwerken en elkaar informeren, dát zou de zorg beter maken, aldus de huisarts.

De man die zijn dode moeder bewaarde

Volkskrant magazine heeft een voorplublicatie uit het boek ‘Moeders lichaam’ van Joris van Casteren: Piet, die jarenlang bij zijn moeder Gerda in huis woonde, zou niemand vertellen dat ze was overleden. Dat was haar wens – waar moesten Piet en de katten anders wonen als zij er niet meer was? Het boek is volgens de Volkskrant een onthutsend verhaal over liefde, rouw, trouw en bedrog.

OPINIE

‘Niet terug naar de jaren 90’

De liberale regeringspartijen reageren volgens het AD met gefronste wenkbrauwen op de uitspraken van minister Hugo de Jonge over minder marktwerking en meer samenwerking in de zorg. De VVD wil ‘niet terug naar de jaren 90; met gebrek aan keuze, lange wachtlijsten en hoge kosten’. De oppositie gaat de bewindsman aan zijn woorden houden, maar vreest dat er sprake is van verkiezingsretoriek.

TRENDS

Inclusief seniorencomplex Amsterdamse Houthaven

Onder de naam Life moet in de Houthaven in Amsterdam een woongebouw voor gelijkgestemde Amsterdammers van 60+ verrijzen. Bouwinvest en woningcorporatie Habion realiseren er 131 appartementen, meldt Vastgoedmarkt.

Beek daagt burger uit mee te denken

De gemeente Beek heeft te maken met een mismatch tussen het grote aantal eengezinswoningen en het grote aantal 50-plussers. De gemeenten vraagt volgens dagblad De Limburger de inwoners mee te denken en houdt in het najaar het ‘allereerste Beekse wooncongres’. ‘De beste initiatieven gaan we samen realiseren.’

Later pensioen niet ten koste van gezonde pensioenjaren

Een stijging van de AOW-leeftijd gaat niet ten koste van het aantal gezonde jaren dat een oudere van dit pensioen kan genieten, omdat de levensverwachting ook toeneemt. Dat blijkt volgens het Nederlands Dagblad uit een onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut.

TENSLOTTE

Bij mensen van vijftig jaar of ouder die veel televisiekijken, gaat het woordgeheugen sneller achteruit dan bij leeftijdgenoten. Dit blijkt volgens het Nederlands Dagblad uit Brits onderzoek.