‘Dat zoetsappige over oude mensen, daar hou ik niet van’, zegt schrijver Marcel van Roosmalen in Het Parool.

Nieuwsblog van maandag 4 maart 2019

ACTUALITEITEN

‘Voorrang voor nieuwe woonvormen ouderen’

De provincie Fryslân moet nieuwe woonvormen voor ouderen voorrang geven op andere woningbouwbestemmingen. Daarvoor pleitte de ChristenUnie bij een bezoek van partijleider Gert-Jan Segers aan Beetsterzwaag. “Omdat veel verzorgingshuizen sluiten en ouderen langer thuis blijven wonen, zijn nieuwe woonvormen nodig om ervoor te zorgen dat mensen waardig ouder kunnen worden”, zegt CU-Statenlid Wiebo de Vries in het Friesch Dagblad.. Segers wil dat provincies een provinciaal ‘ouderenwoonakkoord’ sluiten om hierover afspraken te maken.

Gevaarlijke pijnstiller uitbannen, dat lukt maar niet

Pijnstiller diclofenac, verkrijgbaar bij de drogist, kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Door bureaucratie en belangen lukt het maar niet het middel te verbieden, schrijft NRC. Diclofenac wordt volgens huisartsen het meest gebruikt ‘door oudere mensen, voor problemen met het bewegingsapparaat: knieën, heupen, rug, noem maar op’.

OPINIE

Tekenen van een leven dat langzaam loslaat

Toen Eva Hoeke op haar verjaardag midden in de nacht drie keer werd gebeld door haar schoonmoeder, wist ze dat er iets mis was, schrijft zij in haar column in de Volkskrant. Het nieuws dat beginnende alzheimer was geconstateerd, bevestigde hetgeen ze eigenlijk al wist: De herhalingen, tientallen post-its in de woonkamer, warrige verhalen: ‘het waren allemaal tekenen van een leven dat langzaam losliet.’

‘Je hoeft niet bang te zijn voor de dood’

Burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake (65) vertelt in de Volkskrant hoe zij, na een hartstilstand, van mening veranderde over de dood. “Leren omgaan met de dood was de grootste opgave in mijn leven. Nu ik voel dat ik daarin ga slagen, wordt al het andere relatiever en minder moeilijk.”

TRENDS

‘Meer denken vanuit wonen met een Plus’

Een belangrijke rol voor de overheid lijkt weggelegd in het stimuleren van nieuwe woonzorgcombinaties, schrijft vakblad Zorgvisie. Anneke Nijhoff van de FAME groep zegt: “We moeten niet blijven denken vanuit de institutionele bouw, maar vanuit wonen met een Plus. De plus bestaat dan uit zaken als elkaar kunnen ontmoeten, ondersteunende diensten en zorg waar nodig.”

Monitoring met bewegingssensoren

Thuis- en alleenwonende ouderen die in het oog worden gehouden met bewegingssensoren, zijn positief over deze vorm van monitoring. Ze voelen zich veiliger en dit is voor hen een belangrijke voorwaarde om zelfstandig thuis te blijven wonen, meldt vakblad Nursing uit het proefschrift van ergotherapeut Margriet Pol.

TENSLOTTE

Bij het geheugenkoor ‘Zing mee in Gouda’ kunnen nu ook mensen zonder geheugenproblemen aansluiten, aldus IJssel en Lekstreek.nl. “Samen zingen blijkt een goed medicijn tegen eenzaamheid, het inspireert en verbindt.”