‘Oud zijn is leuk zolang je er zelf maar een feestje van maakt!’, is het motto van Theatergroep Maskerade bij de voorstelling Hartstocht & Hotspot.

Nieuwsblog van dinsdag 2 april 2019

ACTUALITEITEN

‘Kwart krijgt te weinig pgb om zorgverlener te betalen’

Een kwart van de mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) kan met het bedrag te weinig zorg of hulp inkopen. De tarieven zijn soms zo laag dat het vrijwel onmogelijk is gekwalificeerd personeel te vinden, melden pgb-houders volgens NRC. Dat komt onder meer door personeelstekorten in de zorg, concluderen de belangenorganisaties MantelzorgNL en Per Saldo.

Crematie het duurst in het oosten

Cremeren is met 406 euro het goedkoopst in Amsterdam, maar voor extraatjes moet daar wel stevig worden afgerekend. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit onderzoek dat Monuta vandaag bekendmaakt. In Oost-Nederland blijkt cremeren een stuk duurder dan in het westen.

We moeten eraan geloven: een hap uit ons pensioen

Het verlagen van miljoenen pensioenen is niet meer te vermijden. Dat is volgens een achtergrondartikel in de Telegraaf de sombere boodschap van deskundigen omdat de pensioenfondsen er financieel steeds slechter voor staan.  Ook Trouw schrijft: We moeten eraan geloven: een hap uit ons pensioen.

OPINIE

Slechte ouderenzorg Zaanstreek, incident of trend?

Ouderen die in een tehuis aan hun lot worden overgelaten, in een natte broek lopen en onnodig ongelukken krijgen. Iedereen kent wel een verhaal, maar gebeurt het dagelijks of zijn het uitzonderingen? Dagblad Zaanstreek wil dat van de lezers horen.

Behoefte aan online communicatie en praktische info

Ouderen en mantelzorgers hebben sterker de behoefte aan online communicatie met hun netwerk dan aan inzage in medische gegevens. Dit komt naar voren uit het onderzoek ‘Helpende handen’ uitgevoerd door Nictiz in opdracht van het ministerie van VWS.

FD-serie Zorgmagneten

De zorgsector kampt met personeelstekorten en een imagoprobleem, maar er zijn werkgevers die het wél lukt om hun mensen tevreden te houden. Het Financieele Dagblad onderzoekt in de serie Zorgmagneten hoe zij dat doen.

TRENDS

Stamtafels in Roosendaal.

De eerste stamtafel in Roosendaal is gistermorgen geopend in Wiekendael, iedereen uit de buurt is welkom. Er komen volgens dagblad BN De Stem nog twee van zulke stamtafels in deze gemeente. Er zijn geen verplichtingen. Gebruikers mogen zelf aangeven wat ze willen, wanneer er iemand in de tuin wil werken, kan dat ook gewoon. Veel alleenstaanden kunnen hier plezier en gezelschap vinden, verwacht de cliëntenraad van Wiekendael.

Hoe loopstoornissen bij parkinson te omzeilen

Parkinsonpatiënten gebruiken vaak zelfbedachte trucs om hun loopstoornissen te omzeilen, zoals lopen op het ritme van een metronoom. Medisch Contact beschrijft hoe al deze 59 compensatiestrategieën in kaart zijn gebracht, ook op video.

Eerste 100 woonzorgondersteuners

ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen en Noorderbreedte reiken na een grootscheepse wervingsactie op 8 april de eerste groep van 100 woonondersteuners een officieel opleidingscertificaat uit, meldt Skipr.

TENSLOTTE

Het initiatief Buurtkoffie, dat bijeenkomsten voor ouderen organiseert in Malden, heeft 500 euro gekregen, meldt De Gelderlander, bij elkaar gefietst door inwoners van de gemeente Heumen. Wekelijks schuiven zo’n twintig ouderen aan voor een kopje koffie.