‘We zien dat Nederland echt vergrijst’, zegt directeur Laura van Geest van het Centraal Planbureau in de Telegraaf.

Nieuwsblog van woensdag 3 april 2019

ACTUALITEITEN

Met slimme spraakassistent langer zelfstandig

Dankzij slimme spraakassistenten van Google, Apple en Amazon kunnen ouderen veel langer zelfstandig blijven wonen. Dat blijkt volgens het AD uit een proef van ouderenorganisatie ANBO, verzekeraar Achmea, de Sociale Verzekeringsbank en Google. “Digitalisering is een trein die voortraast. Stap je als oudere niet op, dan wordt het leven steeds ingewikkelder.” Slimme speakers maken technologie voor senioren toegankelijker.

Geen gedoogregeling rijbewijs

Er komt geen coulanceregeling voor ouderen die door problemen bij het CBR tijdelijk zonder rijbewijs zitten. De Tweede Kamer wilde een soort gedoogregeling, maar volgens minister Van Nieuwenhuizen is dat gevaarlijk voor de verkeersveiligheid, meldt de Telegraaf.

OPINIE

‘Steeds korter in het ziekenhuis, soms te kort’

Heroverweging van het alsmaar dalende aantal ligdagen in de ziekenhuizen is gewenst, schrijft  hoogleraar Pauline Meurs (voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving) in Het Financieele Dagblad. Voor verbetering van de kwaliteit van het herstel van de patiënt, minder belasting van de mantelzorgers en veel tevreden verpleegkundigen.

Minister: Belangrijk dat jongeren betrokken zijn

Het kabinet werkt hard aan de maatschappelijke doelstelling ‘Waardig ouder worden’, schrijft minister Hugo de Jonge in een reactie op het manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’, aldus de Utrechtse Internet Courant. Hij noemt het belangrijk dat jongeren betrokken zijn bij ouderen en zich verantwoordelijk voelen voor wat er met ouderen gebeurt.

TRENDS

Nederlandse oudere komt digitaal goed mee

Steeds meer Nederlandse ouderen gebruiken slimme technologie in huis. 74 procent van hen heeft een smartphone, blijkt uit een inventarisatie van ANBO en Google onder 3400 ouderen. Twee derde heeft een laptop of tablet, en zes op de tien hebben een smart-tv.

Veel senioren met laag inkomen doen niet aan internetbankieren

Meer dan de helft (55%) van de senioren doet niet aan of kan niet internetbankieren. Dat zou volgens banken.nl blijken uit onderzoek van Mira Media.

Biologische processen in brein beter zichtbaar

Met behulp van een PET-scan en een nieuw radioactief gelabeld medicijn zijn de biologische processen in het brein beter zichtbaar, meldt Amsterdam UMC. Mogelijk draagt de tracer bij aan de vroege diagnose van ziektes zoals Alzheimer, Parkinson en Huntington.

Succesvolle aanpak onbegrepen gedrag

Zorginstelling Omring ging aan de slag met volgens kennisorganisatie Vilans misschien wel één van de zwaarste thema’s in de verpleeghuiszorg: onbegrepen gedrag. En met succes. Op Texel was het Zorgpad Onbegrepen Gedrag dusdanig effectief, dat de aanpak medio 2020 in de gehele organisatie moet zijn ingevoerd

Bewoners kiezen maaltijdaanbieder

Er waren zorgen rond de warme maaltijden voor oudere bewoners van appartementencomplex Grotenhuys uit Doesburg, maar nu is er een nieuwe aanbieder, aldus Omroep Gelderland: Smakelijk Thuys. De ouderen konden zelf proeven en een keuze maken uit verschillende aanbieders.

TENSLOTTE

De gemeente Rheden begint zondag 14 april met een nieuw cultureel initiatief: Zilveren Zondag. Het doel is volgens dagblad De Gelderlander om eens per maand een activiteit te organiseren voor ouderen uit de gemeente.