‘Actie, actie, tot er een akkoord ligt. En dan niet met 66 jaar, maar na 40 jaar werken’, schrijft een AD-lezer.

Nieuwsblog van dinsdag 19 maart 2019

ACTUALITEITEN

Ziekenhuis krijgt ouderenpanel

Franciscus Gasthuis & Vlietland richt een ouderenpanel op. Daarmee wil het ziekenhuis beter inspelen op de vereisten en wensen van oudere patiënten. Ruim dertig procent van de mensen die opgenomen worden in de ziekenhuizen in Schiedam en Rotterdam zijn zeventig jaar of ouder. Het ouderenpanel bestaat uit dertien leden met een verschillende achtergrond, allemaal met ervaring met het ziekenhuis.

Stervensfase in ziekenhuis kan veel persoonlijker

De meeste mensen overlijden het liefst thuis of in een hospice. Maar soms is dat niet mogelijk en staat het sterfbed in het ziekenhuis. Het UMCG heeft daarvoornu de hospice care unit. Deze unit stimuleert artsen en verpleegkundigen ook om zich meer op zorgen dan op behandelen te richten, aldus een artikel in Medisch Contact. Een klinische ziekenkamer kan in een handomdraai wordt omgebouwd tot een aangename en comfortabele ruimte.

Nieuwe vorm van acute ouderenzorg in Rotterdam

Vier Rotterdamse ziekenhuizen en zorginstellingen die vallen onder Con Forte starten per 1 mei met een pilot voor acute ouderenzorg in het oude Havenziekenhuis, nu de Havenpolikliniek. Het gaat volgens Zorgvisie om een nieuw zorgconcept (Havenue) specifiek voor ouderen om de zorg dichtbij de patiënt te brengen.

OPINIE

‘Verzilverlening zonder betutteling’

Als het aan de Verenigde Senioren Partij (VSP) in Dordrecht ligt, wordt nog voor de zomer de zogeheten verzilverlening ingevoerd, meldt AD De Dordtenaar. B.en W. willen daar pas naar kijken na evaluatie van de blijverslening. Volgen de VSP gaat het om totaal verschillende producten. “Bij de verzilverlening kunnen mensen zelf bepalen waaraan ze hun geld uitgeven. Geen verplichtingen en ook geen betutteling.”

TRENDS

Healthy Ageing Professional helpt gezond oud worden

Naast Groningen en Den Haag start de master Healthy Ageing Professional vanaf september 2019 ook in het zuiden van het land bij Fontys. Als een praktijkvoorbeeld noemt deze hogeschool het programma healthyLIFE in Sittard waarin de lokale overheid, zorgverzekeraars en beweegaanbieders verbonden zijn en samenwerken om gezond oud worden te bewerkstelligen.

Laaiend gelukkig in Knarrenhof

De gemeente Hoorn is volgens het Noordhollands Dagblad in gesprek met de stichting Knarrenhof als mogelijke invulling voor de plek waar nu nog een in 2017 leeggekomen school staat. In Zwolle is vorig jaar april de eerste Knarrenhof geopend. Initiatiefnemer Peter Prak: “Daar werken ze gezamenlijk aan de tuin, ze hebben een Chardonnay-uur, een koor, ze zijn daar laaiend gelukkig.’’ Voor Hoorn is een schetsplan gemaakt met zo’n 24 woningen.

‘Samen bouwen’ in Heeswijk-Dinther

Voor de derde keer op rij gaan mensen in Heeswijk-Dinther ‘samen bouwen’. Op een nu aangewezen terrein mogen volgens het Brabants Dagblad acht seniorenwoningen komen volgens het principe van CPO, collectief particulier opdrachtgeverschap.

TENSLOTTE

Stichting Welzijn Beverwijk start een nieuwe activiteit voor senioren, meldt De Kennemer: Matinee op zondag. Op 24 maart is de aftrap met een optreden van het koor Dolorosa.