‘Als je niet wilt slijten, moet je niet oud willen worden’, zegt acteur Bram van der Vlugt (85) in het AD.

Nieuwsblog van maandag 18 maart 2019

ACTUALITEITEN

Vooral ouderen vaker gedwongen opgenomen

Het aantal ouderen met een gedwongen opname stijgt. Dat komt doordat zij langer thuis wonen, maar ook door falende zorg, schrijft NRC. Ze lijden aan dementie of hebben psychiatrische problemen en vormen daardoor een gevaar voor anderen of zichzelf. Mantelzorgers kunnen hen niet helpen, waardoor ze – al dan niet tegen hun wil – worden opgenomen in een instelling. De afgelopen vijf jaar is het aantal gedwongen opnames onder zestig- tot tachtigjarigen met bijna een kwart toegenomen, van 3.996 naar 4.946. Bij 80-plussers is in diezelfde periode sprake van bijna 40 procent stijging: van 1.565 naar 2.189, blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak opgevraagd door NRC.

Zingen tegen dementie

Het Nederlands Kamerkoor (NKK) gaat op tournee met een voorstelling over dementie, ‘Vergeten’. NKK-directeur Tido Visser zegt in de Volkskrant: ‘Voor ons als Nederlands Kamerkoor gaat het om impact. Ik geloof niet dat je in 2019 nog als kunstenaar kunt bestaan zonder je tot de wereld te verhouden. Maartje de Lint, zangeres en coach, zingt met mensen met dementie en boekt daarmee opzienbarende successen. In het voorprogramma bij het concert kun je kennismaken met haar workshops. Tido Visser: ‘Zingen heractiveert zowel het brein als het lichaam. Je wordt er actiever, fitter, alerter, scherper van.’ Erasmus MC wil haar aanpak wetenschappelijk onderzoeken.

Jong en oud tegen korten pensioenen

Weinig mensen zullen het vaak niet merken, schrijft NRC: de vakbonden voeren actie voor het pensioen. CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden schrijft in Trouw dat de vanuit het kabinet voorgestelde veranderingen in het pensioenstelsel miljoenen Nederlanders kunnen duperen. Het Financieele Dagblad brengt in beeld dat bijna nergens ter wereld zo weinig armoede bestaat onder ouderen als hier en er bijna nergens zoveel geld is gereserveerd voor de oude dag, maar dat intussen De Nederlandsche Bank ook zegt dat het huidige pensioenstelsel op zijn laatste benen loopt. Het AD maakt melding van een monsterverbond van GroenLinks en 50Plus: Zij vinden dat pensioen die het water aan de lippen staat, twee jaar respijt moeten krijgen.

OPINIE

Roman Clairy Polak over alzheimer

Op 4 juni verschijnt bij uitgeverij Meulenhoff de debuutroman van voormalig televisiepresentator Clairy Polak, aldus Dagblad van het Noorden. Bijna tien jaar geleden werd haar echtgenoot gediagnosticeerd met alzheimer. Die ingrijpende ervaring gebruikte ze als inspiratie voor ‘Voorbij, voorbij’, een autobiografische roman over een echtpaar dat te maken krijgt met de gevolgen van deze ziekte.

TRENDS

Coöperatie Ouderen in Regie in Boxtel

Serieus werk maken van ouderenbeleid in Boxtel. Dat is wat de Coöperatie Ouderen in Regie in oprichting voorstaat, schrijft het Brabants Dagblad.Met een regiegroep met deskundigen aan het roer. Op 17 april houdt de coöperatie een informatieavond in zorgcentrum Elisabethdael. Een fijn leven voor senioren, dat is wat de coöperatie bepleit. Niet betuttelen, maar zelf een grote stem hebben.

TENSLOTTE

Door de nieuwe woonvisie van de gemeente Westerwolde wordt het gemakkelijker om seniorenboerderijen te realiseren, meldt het Dagblad van het Noorden.