‘Ik wil ook het verdriet en de machteloze boosheid van de mantelzorger benoemen’, zegt choregrafe Ann Van den Broek in NRC over ‘Zooming in Loss’, dansvoorstelling over dementie.

Nieuwsblog van donderdag 18 april 2019

ACTUALITEITEN

Pensioenfondsen houden hart vast voor lager pensioen

Pensioenfondsen hebben weliswaar goede beleggingsmaanden achter de rug, met stevige rendementen, maar het zit nog lang niet goed met de pensioenen, meldt de NOS. Een verlaging van het pensioen in 2020 of 2021 blijft voor veel grote pensioenfondsen een acuut gevaar, zo blijkt uit de kwartaalcijfers van pensioenfondsen. Nieuwsuur heeft een tool ontwikkeld waarmee iedereen de stand van zaken bij het eigen pensioenfonds kan bekijken.

Wouter Bos voorzitter commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen

Wouter Bos is de nieuwe voorzitter van de commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen (TZTO). De commissie TZTO is in november 2018 ingesteld om te beschrijven hoe de zorg thuis voor ouderen er nu uitziet en welke trends en ontwikkelingen zij ziet die gevolgen hebben voor de zorg voor ouderen thuis.

Geen hulp bij rijbewijspech 75-plusser

Ondanks aandringen van regeringspartijen CDA en D66 ziet het kabinet geen ruimte voor een coulanceregeling voor 75-plussers die zonder rijbewijs zitten door de lange wachttijden bij het CBR, meldt het AD. Het is juridisch niet mogelijk, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen.

OPINIE

‘Een zorgplaats in een gevangenis is zo geregeld’

In een column in Medisch Contact gaat een gesprek tussen twee huisartsen over het steeds grotere probleem zorg voor kwetsbare ouderen en dementerende patiënten goed geregeld te krijgen terwijl een zorgplaats in een gevangenis zo is geregeld. In Japan blijken ouderen steeds vaker bewust voor de cel kiezen. Ze zien gevangenschap als de enige manier om te ontsnappen aan eenzaamheid en armoede.

‘AOW-leeftijd loden last’

De stijgende AOW-leeftijd is een loden last. Veel werkenden vrezen hun pensioenleeftijd niet te halen, maar ook werkgevers maken zich volgens de Telegraaf grote zorgen. Ze zouden de mensen liever niet langer door laten werken, maar maken er wel werk van om ze te helpen. Ten opzichte van tien jaar geleden bieden werkgevers steeds meer aan voor hun oudere personeel. Dat gaat bijvoorbeeld om trainingen, flexibele werktijden of extra vrije dagen.

TRENDS

Start pilots logeerzorg om mantelzorgers te ontlasten

Tien gemeenten starten met een pilot logeerzorg om mantelzorgers te ontlasten. Door logeerzorg kunnen ouderen die thuis zorg krijgen van bijvoorbeeld een partner tijdelijk in een zorginstelling ‘logeren’ zodat de mantelzorger even op adem kan komen. Het ministerie van VWS ondersteunt de gemeenten met 1 miljoen euro vanuit het programma Langer Thuis. De NOS gaat na of deel thuis deels in het verpleeghuis voor steeds meer ouderen de toekomst is.

Senioren meer betrekken bij woonvisie gemeente

Ouderenraad Midden-Groningen houdt vandaag een symposium over ouderenhuisvesting. De gemeente heeft een Woonvisie en de Ouderenraad vindt dat senioren hier meer bij betrokken moeten worden, is te lezen in het Dagblad van het Noorden. De raad belegt het komende jaar maandelijks een bijeenkomst voor ouderen in één van de dorpen of wijken in Midden-Groningen.

TENSLOTTE

Ouderen die thuiszorg of mantelzorg krijgen, kunnen vaak ook niet meer voor hun huisdier zorgen. De Dierenstee in Numansdorp heeft een oplossing, meldt AD Rotterdams Dagblad: mantelzorg voor huisdieren. Het gaat om vrijwilligers die bijvoorbeeld de hond uitlaten of kat of hond eten geven.