‘Ouderenzorg is echt dokteren. Het is de meest intense vorm van zorg. En juist daarom is het de meest fantastische zorg om te leveren’, zegt een huisarts in het Noordhollands Dagblad.

Nieuwsblog van zaterdag 16 maart 2019

ACTUALITEITEN

Sollen en leuren met bejaarden

Onder deze kop bericht Het Parool hoe in Amsterdam de bewoners De Drie Hoven moeten verlaten: de kamers zijn er groot en de vriendschappen hecht ,maar het pand is uitgewoond en de ouderen van het verzorgingshuis móeten verhuizen. ‘Hier was de begeleiding ineens afgelopen. We zijn gedumpt als het ware.” Volgens Amstelring was De Drie Hoven niet transformeren. Het bestuur begrijpt dat een verhuizing ‘ontzettend ingrijpend en verdrietig is’. ‘Bewoners raken van streek en in de war, ongeacht hoe goed je de begeleiding vormgeeft.”

OPINIE

Ouderen kunnen zich goed aanpassen

Het adagium ‘oude bomen moet je niet verplaatsen’ gaat lang niet altijd op, zegt ouderenpsycholoog Sarah Blom in Het Parool. Zij baseert zich op ervaringen uit haar praktijk, maar ook op een VU-onderzoek waaruit blijkt dat zelfstandig wonende ouderen na een verhuizing naar een verzorgingshuis kunnen opleven. Conclusie: ouderen kunnen zich goed aanpassen. Ook voelen ze zich na een verhuizing minder eenzaam. Met als grote kanttekening: verhuis de mensen wel zorgvuldig.

TRENDS

Living Lab in Helmond

In Helmond ligt een apart wijkje op de tekentafel, schrijft Het Financieele Dagblad. Het wordt gepresenteerd als ‘Living Lab’. Hier sluiten honderd bewoners een deal met bedrijven die iets willen testen. Wat nog niet gebeurt, maar in het FD-artikel wel als mogelijkheid wordt genoemd bij combinaties van big data: “Als het water- en energiegebruik ineens stopt, en je weet dat het oudere mensen zijn, dan kun je automatisch een zorginstelling inseinen.”

Hightech moestuin prikkelt de zintuigen

Groente- en kruidenplantjes zien groeien en bloeien, de geur opsnuiven, even proeven of wat oogsten voor de avondmaaltijd. Ouderen in twee huizen van Innoforte in Velp gaan dat beleven met de binnenmoestuin, aldus De Gelderlander: Food is care, is het uitgangspunt. “De mensen zijn gezonder en hebben minder medicijnen of slaapmedicatie nodig.” Er wordt gebruik gemaakt van een hydroponisch systeem, dat werkt zonder teelaarde.

Schrappen in medicatielijstjes

Voor tien geneesmiddelgroepen komen er volgens het Pharmaceutisch Weekblad folders voor patiënten en zorgverleners, waarin specifiek wordt ingegaan op wat de voor- en nadelen zijn van het stoppen van medicatie bij ouderen. De folders behandelen onder meer cardiovasculaire medicatie, protonpompremmers en osteoporose- en diabetesmiddelen. Het format zou later ook voor andere geneesmiddelen kunnen dienen.

Begeleiding bij levensvragen

Ouderen kunnen sinds kort kosteloos geestelijke verzorging krijgen voor gesprekken over zingeving. Dertien zelfstandige geestelijk verzorgers zitten in Friesland klaar om ouderen te begeleiden bij levensvragen, schrijft de Leeuwarder Courant over de stichting Zinportaal Fryslân, centrum voor levensvragen. De komende vijf jaar komt er in Friesland elk jaar zo’n 280.000 euro beschikbaar voor geestelijke verzorging, specifiek voor ouderen die geconfronteerd worden met ziekte, ouder worden en sterven.

TENSLOTTE

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) organiseert verschillende collegereeksen in Amstelveen, aldus de website AmstelveenZ.