‘Ik kom nog steeds over m’n toeren thuis van de energie. Dan denk ik: dat wil ik de volgende avond weer proberen’, zegt Freek de Jonge (74) in de Telegraaf.

Nieuwsblog van dinsdag 18 juni 2019

ACTUALITEITEN

‘Meer zorg op maat nodig in ziekenhuis’

De ziekenhuiszorg voor oudere mensen moet veel beter worden afgestemd op hun individuele behoeften, blijkt volgens het AD uit een nieuw rapport. Acht professionals uit de praktijk signaleren in de rapportage dat de soms ingrijpende behandelingen of het verblijf in het ziekenhuis het functioneren van zieke senioren zwaar nadelig kan beïnvloeden. Bepleit wordt een groot onderzoeksprogramma rond ziekenhuiszorg voor ouderen op te zetten.

Familie druk met techhulpvragen

39% van de 55-plussers kunnen dagelijkse technologische uitdagingen niet meer de baas zonder hulp van hun kinderen, is bij Emerce te lezen over het nieuwste Kaspersky-onderzoek . Iets minder dan de helft (47%) van de millennials voelt zich verplicht om technische hulp te bieden aan hun oudere familieleden.

OPINIE

Twee generaties broekplassers

Japan worden sinds een paar jaar meer luiers voor volwassenen verkocht dan babyluiers. “Zo bezien komt elke discussie over pensioenen – in de kern een generatiestrijd natuurlijk – neer op een conflict tussen twee soorten broekplassers: de groep mét en de groep zónder stemrecht”, schrijft  Maarten Douma (Investment Director bij Indofin Group). “U mag raden welke groep er keer op keer als winnaar uit de bus komt.”

‘We hebben het hier ontzettend goed’

“Wij moeten ons met z’n allen realiseren dat we het in Nederland ontzettend goed hebben”, schrijft een 66-jarige-lezer die 66 jaar is en nog geniet van de dagen dat hij werkt. “We krijgen nu een behoorlijk bedrag aan AOW, allerlei toeslagen indien nodig en meestal een redelijk pensioen. Maar vooral: we hebben in ons land alle vrijheid die we in andere landen niet hebben.”

TRENDS

De industrie is er klaar voor

In een pilotproject in Breda worden duizend alleenstaande inwoners in hun woonomgeving toegerust met sensoren die gedrag op afstand kan meten. Zulke toepassingen zijn ook voor mantelzorgers vaak een enorme opluchting, aldus een artikel in een commerciële bijlage Healthcare Industry bij Het Financieele Dagblad. Kenniscentrum Vilans zegt over dit soort voorbeelden: “De industrie is er klaar voor, nu moeten innovaties gaan landen in de samenleving.”

Meer beweging in de dag

De Beweegcirkel is een handzame en praktische tool om bewegen te stimuleren. De cirkel bevat invuloefeningen en voorbeelden ter inspiratie. Met de Beweegcirkel kun je als professional anderen helpen om meer beweging in hun dag te brengen, meldt BeterOud.

Leeftijdsvriendelijk Den Bosch

Een expositie van bijzondere foto’s die zijn gemaakt van Bossche ouderen, dansvoorstellingen door Dansnest en de theatervoorstelling ‘Moeder mag niet dood’. Dat is volgens het Brabants Dagblad een greep uit het aanbod van de manifestatie Lang leve… die op 27 juni wordt gehouden in Den Bosch. Lang leve… moet duidelijk maken hoe leeftijdsvriendelijk de stad is.

Nog geen voortgang Habitat Vught

Het bestuur van de wooncoöperatie Habitat is volgens het Brabants Dagblad ‘zeer teleurgesteld’ over de voortgang van het seniorenproject in Vught. Habitat is vorig jaar opgericht door senioren die graag in Vught willen blijven wonen en zich inzetten voor meer seniorenwoningen in het dorp.

TENSLOTTE

Met behulp van een virtual reality bril, sensoren en een computer bouwt SportService Zwolle de woonkamer van Zwolse senioren in een handomdraai om tot een tennisveld, bowlingbaan, oceaan of boksring, aldus de Swollenaer.