‘Waar ouderdom eerder werd geassocieerd met ziekte, gebrek, afhankelijkheid en het daarbij behorende verblijf in het verpleeghuis, gaan we naar een beeld van ouderen die  nog lang een actief leven leiden en dat graag zelfstandig en in hun eigen huis doen’, zegt Menno Hinkema van TNO tegen Skipr.

Nieuwsblog van maandag 17 juni 2019

ACTUALITEITEN

Gepensioneerde meeste voordeel pensioenakkoord

Nu FNV en CNV hebben ingestemd met het pensioenakkoord zijn pensioenkortingen niet per se van de baan, schrijft het AD. Maar de kans daarop is door het akkoord wel een stuk kleiner geworden. Pensioenfondsen hoeven straks minder grote buffers aan te houden. Alle pensioendeelnemers profiteren daarvan, al biedt het gepensioneerden de meeste, directe verlichting. Zij mogen zich bovendien verheugen op indexatie, wat betekent dat het pensioenfonds meer geld overmaakt op hun rekening. Al verschilt dit vooruitzicht wel per pensioenfonds.

‘Nu doorpakken met pensioenen’

Politici en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties reageren overwegend positief op het besluit van leden van vakbonden FNV en CNV om in te stemmen met het pensioenakkoord. Ouderenbond ANBO is volgens de NOS opgelucht.. “Ik ben heel blij dat deze stap is genomen”, zegt directeur-bestuurder Liane den Haan. “Het verwerpen van het akkoord in 2010 heeft ons negen jaar stilgezet, met als gevolg dat de pensioenen 15 tot 20 procent minder waard zijn geworden. Nu moeten we doorpakken.”

OPINIE

‘Dank CBR, dat we zonder rijbewijs zitten

Van de ene op de andere dag mag mijn echtgenoot niet meer achter het stuur, schrijft een Trouw-lezeres over de achterstanden bij het CBR. “Dat betekent een enorm verlies van levensvreugde.” “Ons probleem speelt ongetwijfeld bij meerdere leeftijdsgenoten. Helpt het als we de krachten bundelen en een geluid laten horen dat de interne problematiek bij het CBR niet óns probleem is en niet op ons ouderen mag worden afgewenteld?”’

‘Ouderen doen meer dan leuke uitstapjes maken’

Gepensioneerden die de schatkist veel opleveren met hun bezoek aan terrasjes en uitstapjes met de caravan? Een lezerspaar reageert in het AD. “Pardon? Wij weten nog veel meer waardoor gepensioneerden hun waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij en de schatkist heel veel geld besparen! “ Volgt een grote lijst van uiteenlopende vrijwilligersactiviteiten. “Als al deze bijdragen van voornamelijk gepensioneerden om de maatschappij overeind te houden eens betaald zouden moeten worden, hoe zou de wereld er dan uitzien?”

TRENDS

‘Samen 80-plus’

Houten heeft ruim 1500 inwoners met een leeftijd van 80 jaar of ouder. Mensen blijven steeds langer vitaal en veel 80-plussers zijn dan ook nog heel actief. Toch ervaren mensen een gemis aan zinvolle contacten. Daar wil  ‘Samen 80-plus’ iets aan doen. ‘Het idee is om met een groep ouderen een ochtend per maand bij elkaar te komen en deze ochtend in te vullen met een thema dat we met elkaar bepalen. We proberen met elkaar leuke plannen te maken’.

Na diagnose dementie: blijf actief als vrijwilliger

Minder emotionele problemen zoals angst, apathie, depressie en agitatie. Dat zijn de effecten wanneer mensen met dementie vrijwilligerswerk doen. Dit blijkt uit het onderzoek van de afdeling Psychiatrie van Amsterdam UMC waar Nieuwsuur over bericht. Bovendien heeft het een positief effect op de algehele stemming van mensen met dementie én voelen mantelzorgers zich minder emotioneel belast..

TENSLOTTE

65+’ers die in de zomer iets leuks willen ondernemen met iemand anders, kunnen in Purmerend aanstaande donderdag bij Cultuurhuis Wherelant op zoek naar een maatje, meldt het Noordhollands Dagblad. ‘Kunstgenoten in beweging staat van 10-13 uur in het teken van zomerse sferen.’