‘Om mij heen kent iedereen wel iemand die niet meer mag rijden door de vertraging bij het CBR’, zegt een 76-jarige CBR-gedupeerde in de Volkskrant.

Nieuwsblog van woensdag 19 juni 2019

ACTUALITEITEN

CBR respijt oudere automobilist

Ouderen die door problemen bij het CBR tijdelijk zonder geldig rijbewijs rijden, krijgen hoogstwaarschijnlijk maximaal een jaar lang respijt. Dat heeft verkeersminister Van Nieuwenhuizen volgens het AD gemeld aan de Tweede Kamer, die er vandaag debatteert. Deze senioren moeten dan wel in het keuringstraject zitten bij het CBR.

Japan denkt over speciaal rijbewijs senioren

De Japanse overheid neemt volgens de NOS maatregelen om vooral kinderen te beschermen tegen bejaarde automobilisten. Aanleiding is een aantal ongelukken waarbij oudere automobilisten schoolkinderen aanreden. Overwogen wordt onder meer een nieuwe categorie rijbewijzen in te voeren voor senioren. Daarmee mogen ze alleen auto’s besturen die beschikken over een speciale noodstop.

Zorgtaxigebruikster wint

Zaanstad mag de afhandeling van klachten over de zorgtaxi niet meer overlaten aan het taxibedrijf of de taxibranche. Dat zegt de gemeentelijke ombudsman volgens het Noordhollands Dagblad tot vreugde van ’Kom er uit’, dat opkomt voor de gebruikers van het Zaanse Wmo-vervoer voor ouderen en gehandicapten. “Er zijn veel klachten over het Wmo-vervoer, maar mensen durven vaak niets te zeggen.”

OPINIE

‘Baas In Eigen Betaalverkeer!’

Eenderde van de ouderen is met geen stok aan het internetbankieren te krijgen. Sander Donkers schrijft in zijn column op de voorpagina van de Volkskrant: “Nu weten ze dat ze met honderdduizenden zijn. Zou het verzet tegen ‘digi-dwang’ momentum krijgen? Fuck the system! Baas In Eigen Betaalverkeer! Het is een achterhoedegevecht, maar ook dat kan heroïsch zijn.”

‘Definieer oudere niet als 65-plus maar als 70-plus’

In Japan oppert Setsuya Fukuda van onderzoeksinstituut IPSS deze manier om de gevolgen van de vergrijzing te dempen, is te lezen in Het Financieele Dagblad: simpelweg de definities veranderen. ‘Mensen van 65-plus zijn nu veel gezonder dan pakweg in 1970. Als je ouderen definieert als 70-plus, dan ziet het demografische plaatje er heel anders uit.’

Gezelschap en gymles van de robot

Een Japans verzorgingshuis gebruikt robots om werk van de medewerkers gemakkelijker te maken. Zo heeft het bedden die zich met een druk op de knop in twee delen kunnen splitsen, waarvan een deel zichzelf transformeert in een rolstoel. Er lopen robothondjes rond  waardoor de bewoners een stuk rustiger zijn. En bewoners krijgen ook gymles van een robot.

TRENDS

De ene 70-plusser is de andere niet

Omdat de ene 70-plusser de andere niet is, kijken ziekenhuizen volgens EenVandaag steeds uitgebreider naar de conditie van patiënten boven de 70. Artsen willen meer onderzoek naar de beste behandeling voor deze patiënten. Zij doen dit samen met Zonmw en KBO-PCOB.

Veel onderzoek naar de uitkomsten van medische behandelingen is namelijk gedaan bij jongere patiënten, terwijl we steeds ouder worden.

Beslisboom voor woningaanpassingen

Woningcorporaties helpen bij het nemen van beslissingen voor woningaanpassingen. Dat is volgens brancheorganisatie Aedes de functie van de deze maand gelanceerde Beslisboom woningaanpassingen. “Corporaties doen veel om huurders langer zelfstandig thuis te laten wonen. Aanpassingen in woningen vragen echter grote investeringen. Door samen te werken met de installatiebranche en de bouw is voordeel te behalen.”

TENSLOTTE

In Overijssel moet een gedeputeerde verantwoordelijk worden voor ouderenbeleid. Dat vinden 50PLUS en GroenLinks in Provinciale Staten van Overijssel volgens RTV Oost.