‘De Grote Grijze Belofte’ is de titel van de nieuwe solovoorstelling van Gerard Cox, die zegt hiermee zijn tachtigste verjaardag goed te willen vieren, aldus Trouw.

Nieuwsblog van woensdag 17 april 2019

ACTUALITEITEN

Ouderen krijgen thuis niet de zorg die ze nodig hebben

Door personeelstekorten en een gebrek aan deskundigheid bij huisartsen en wijkteams krijgen veel ouderen die thuis wonen niet de zorg die ze nodig hebben, schrijft NRC. Bovendien wonen honderdduizenden ouderen in huizen die ongeschikt zijn voor de kwalen waaraan ze lijden. Dit stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau vandaag in een rapport over thuiswonende ouderen. Op dit moment wonen 1,2 miljoen 75-plussers zelfstandig thuis. De verwachting is dat dit in 2030 meer dan twee miljoen ouderen zullen zijn – het merendeel heeft zorg nodig.

OPINIE

Aan het einde van de reis

De Belgische fotograaf Lionel Jusseret nam dienst in een verzorgingstehuis. De titel van de fotoserie die dat opleverde, Home, refereert zowel aan het tehuis als aan het einde van de reis door het leven, aldus de Volkskrant (die vandaag zes foto’s publiceert). Jusseret (1989) deelde Home op in vier kleinere series, met als titels Liefde, Geriatrie, Veroudering en Schemering. “In Liefde zien we mensen die samen oud werden; in Geriatrie het decor van hun verzorging; in Veroudering vele vormen van geestelijke en lichamelijke aftakeling. In Schemering, ten slotte, valt het duister binnen in de letterlijke betekenis van het woord.”

Wel of geen nieuwe kat?

“De oude kat is dood, leve een nieuwe? De vraag dringt zich regelmatig op sinds wij onze poes Anne bij de dierenarts moesten laten inslapen”, schrijft Frits Abrahams in zijn column in NRC. “Eerst moeten we een poosje uitproberen hoe het leven zonder kat ons zal bevallen”, zei zijn vrouw. “Het zal moeilijk zijn want we hebben zo ongeveer een halve eeuw met katten geleefd.”  Vroeger nam je gewoon een nieuwe kat. Maar nu zal de nieuwe vermoedelijk ons overleven , aldus Abrahams. “Geen prettig vooruitzicht.” Misschien zullen de kinderen ervoor willen zorgen. Kinderen die katten erven, dat had wel wat voor de columnist.

‘Goede zorg begint bij een rustig gesprek’

“Ervaringen ophalen van mantelzorgers en professionals in de zorg is een goede manier om te begrijpen wat er in de dagelijkse praktijk speelt. Het zou mooi zijn als beleidsmakers dat ook regelmatig zouden doen”, schrijft hoogleraar Pauline Meurs (voorzitter van de raad voor Volksgezondheid en Samenleving) in Het Financieele Dagblad. “Slimme vooruitgang heeft de zorg veel gebracht. Nu wordt het tijd voor en nieuw motto: goede zorg begint bij een rustig gesprek.”

 TRENDS

‘Een fijn leven voor senioren’

De Coöperatie Ouderen in Regie in oprichting houdt vanavond een informatiebijeenkomst over wonen, leven en zorg voor senioren in Boxtel, meldt het Brabants Dagblad. Tinie Kardol, hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Brussel en schrijver van het boek ‘Oud worden is niet voor watjes’ houdt een inleiding met de titel ‘Boxtel, een leeftijdsvriendelijke gemeente?’ De coöperatie verzorgt een presentatie ‘een fijn leven voor senioren’.

TENSLOTTE

In’Kleuters tegen kwalen’ beuren 4-jarigen bejaarden op. Het is een vertederend, grappig en ontroerend tv-programma, aldus een recensie in de Volkskrant. Geforceerde quasi-wetenschappelijke intermezzo’s mochten de hartverwarmende pret niet drukken.