‘Wat ik uiteindelijk wil bereiken, is dat kwetsbare ouderen de beste behandeling op maat krijgen’, zegt internist-geriater prof. dr. Barbara van Munster, verbonden aan Gelre ziekenhuizen en UMCG.

Nieuwsblog van vrijdag 17 mei 2019

ACTUALITEITEN

Tussen 65 en 75 jaar heeft minder dan een derde vertrouwen in EU

Nederlandse jongeren (15 tot 25 jaar) hebben relatief veel vertrouwen in de Europese Unie: meer dan 70 procent. Met het oplopen van de leeftijd daalt dat percentage, meldt het CBS. Het minste vertrouwen vertonen de 65- tot 75-jarigen. Minder dan een derde van deze leeftijdsgroep zegt vertrouwen te hebben in het Europese Unie. Daarentegen zegt meer dan de helft van de 65-plussers wel politieke interesse te hebben, meer dan onder jongeren het geval is.

Japanners binden de strijd aan met dementie

Japan kampt met ernstige vergrijzing en dus ook veel dementerenden. Met concrete maatregelen moet dat aantal omlaag, meldt Trouw: in de komende zes jaar moet dementie onder 70-plussers met 6 procent omlaag. Het is voor het eerst dat Japan, en voor zover bekend welk land dan ook, een getal plakt op het terugdringen van de ouderdomsziekte.

Jurgen Claassen, klinisch geriater bij aan Radboudumc, noemt de Japanse doelstelling ‘niet compleet onrealistisch’.

OPINIE

‘Pact voor de Ouderenzorg is niet vrijblijvend’

Slecht onderhoud en onbereikbaar voor klachten. Boze bewoners van seniorencomplex De Vijverhof in Delft klagen volgens AD Haagsche Cournat over beheerder MVGM. Die ontkent en de politiek reageert verontwaardigd. De ChristenUnie benadrukt dat De Vijverhof eigendom is van woningcorporatie Habion. “Dat is een van de partijen die hun handtekening gezet hebben onder het landelijke Pact voor de Ouderenzorg. Die handtekening is niet vrijblijvend.”

50Plus wil eurocommissaris vergrijzingsproblematiek

De EU moet meer aandacht krijgen voor de positie van oudere, zegt lijsttrekker Toine Manders van 50Plus in de Volkskrant. Daarom moet er een eurocommissaris voor vergrijzingsproblematiek komen. Maar Europese pensioenregels zijn uit den boze voor 50Plus. Het Nederlandse pensioenstelsel moet een Nederlandse aangelegenheid blijven.

TRENDS

Intentieovereenkomst Knarrenhof Emmen

Woningcorporatie Lefier en sociaal ondernemer Peter Prak hebben een intentieovereenkomst ondertekend om samen te onderzoeken of het nieuwe woonconcept Knarrenhof gerealiseerd kan worden aan de Meerstraat in Emmen. Volgens Lefier past een dergelijk initiatief bij de ambities van Lefier. “Bewoners kunnen veel zelf en samen met anderen. Wij ondersteunen initiatieven waarbij bewoners gezamenlijk in hun leefomgeving willen investeren.”

Webinar ‘Fijn thuis blijven wonen’

Op 28 mei vindt een webinar plaats met als onderwerp ‘fijn thuis blijven wonen’, meldt Stadsblad Breda. Thebe en Ledenvereniging Thebe Extra zijn de initiatiefnemers. In deze live-uitzending op internet worden onderwerpen besproken als mogelijke woningaanpassingen, extra ondersteuning aan huis en het belang van sociale netwerken.

Stoma zonder thuiszorg

Als patiënten die een stoma krijgen goed worden voorgelicht en worden gestimuleerd zelf hun stoma te verzorgen, hebben zij volgens het AD na ontslag amper nog thuiszorg nodig.

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is er samen met MediReva uit Maastricht in geslaagd 90 procent van de patiënten met een stoma zonder thuiszorg veilig naar huis te laten gaan. “Ook 80-plussers kunnen het gewoon zelf, daar sta ik van te kijken”, zegt een chirurg.

TENSLOTTE

Senioren kunnen op 24 mei in Wijchen een weerbaarheidstraining volgen. FNV Lokaal Wijchen organiseert deze middag samen met FNV Senioren.