‘De wens om kortingen te voorkomen én vanaf morgen weer te indexeren is een fata morgana’, schrijft Telegraaf-commentator Martin Visser over de perikelen rond het pensioenstelsel.

Nieuwsblog van donderdag 16 mei 2019

ACTUALITEITEN

’Zwaardere straf babbeltrucs’

Babbeltrucs moeten voortaan zwaarder kunnen worden bestraft. Een meerderheid van de Tweede Kamer vraagt volgens de Telegraaf minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vandaag de strafmaat voor diefstal na een misleidend verhaal met de helft te verhogen. VVD, PVV, D66, SP en 50Plus roepen de CDA-bewindsman op om op die manier paal en perk te stellen aan dieven die misbruik maken van goed vertrouwen.

Het gehoorapparaat van morgen weet wie je wilt horen

Op basis van hersengolven kan een gehoorapparaat alleen het geluid versterken van degene die jij wilt horen, meldt Trouw. Verwacht deze vinding niet snel in de winkel, waarschuwen de Amerikaanse wetenschappers. Er moet nog heel veel gebeuren om alle onderdelen geschikt te maken voor de vaak rumoerige omgevingen waarin de mens zich beweegt. Maar het principe werkt.

OPINIE

Naar een soort seniorenhuis 2.0?

Als oudere mensen in hun huis willen blijven wonen, moeten ze dat natuurlijk gewoon doen, schrijft een NRC-lezer: Maar als ze dat niet willen, kunnen we dan geen soort ‘seniorenhuis 2.0’ voor hen bedenken waar ze onder leeftijdsgenoten zijn, en waar zorg geregeld wordt als ze dat nodig hebben? We hoeven dan misschien helemaal geen extra huizen te bouwen. De noodzakelijke zorg voor ouderen kan dan weer efficiënt georganiseerd worden.

‘Onnodig dat er elke dag 166 diabetespatiënten bijkomen’

Ruim 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. Het is onnodig dat er elke dag 166 diabetespatiënten bijkomen, schrijft een groot aantal wetenschappers in NRC: Het kabinet moet eens echt kiezen voor leefstijlinterventie. Zij stellen dat de diabeteszorg beter kan en jaarlijks miljarden goedkoper.

TRENDS

‘Langer thuis, maar hoe wordt niet verteld’

In Huijbergen organiseerden KBO, Dorpsplatform  en Dorpscoöperatie een informatiemiddag voor ouderen. “Ouderen moeten van de overheid tot de bekende zes planken, zelfstandig blijven wonen. Maar hoe dat moet, vertelt de overheid niet”, schetste KBO-secretaris Joop de Krom volgens BN De Stem. “Daarom hebben we een aantal organisaties uitgenodigd om tips te geven hoe je het zelfstandig wonen kunt vergemakkelijken.”

‘Geen pyjama en sloffen, maar joggingbroek en gympen’

“Het bed moet niet meer centraal staan. Geen pyjama en sloffen meer tijdens een opname, maar een joggingbroek en gympen”, zeggen ze in UMC Utrecht. Het projectteam ‘UMC in Beweging’ dat zich hard maakt voor meer actieve patiënten, realiseerde sinds 2016 meerdere aanpassingen in het ziekenhuis, als eerste bij de afdeling Geriatrie. Intussen brengen de patiënten op Geriatrie 15% van de tijd minder op bed door, hebben ze meer contact met andere patiënten en komen vaker van de kamer af.

Verbetering geheugenproblemen soms tijdelijk

Bij mensen met verbetering van geheugenproblemen kunnen Alzheimer biomarkers voorspellen wie langdurig gezond zal blijven en bij wie de verbetering slechts tijdelijk is. Dit concluderen onderzoekers van Alzheimercentrum Amsterdam.

TENSLOTTE

Een Levensboek als ‘een reis door iemands leven’. Zenderstreeknieuws bericht hoe de SWOM in Montfoort hiervoor beschikt over een fotograaf, twee mensen die de lay-out verzorgen en zo’n acht tot tien schrijvers; allemaal vrijwilligers.