‘Gemeenten lozen een deel van de eigen verantwoordelijkheid naar zorgaanbieders, waardoor de burger in feite te maken krijgt met een private partij in plaats van met de gemeente’, zegt hoogleraar socialezekerheidsrecht Gijsbert Vonk in Trouw.

Nieuwsblog van zaterdag 18 mei 2019

ACTUALITEITEN

Burger wint vaak Wmo-zaken

Burgers die naar de rechter stappen in een conflict met hun gemeente over hulp en ondersteuning voor ouderen of mensen met een chronische ziekte, krijgen vaak gelijk. Ruim 40 procent van de vonnissen in rechtszaken over de Wmo viel volgens dagblad Trouw uit in het voordeel van de burger. “Dat is relatief veel in vergelijking met andere rechtszaken tegen de overheid”, zegt de woordvoerder van de Raad voor de rechtspraak. De decentralisatie van de Wmoheeft geleid tot grote lokale verschillen. Daardoor hangt voor veel burgers hulp af van hun postcode, blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico in samenwerking met Trouw, radioprogramma ‘Argosvandaag’ op NPO Radio1 en weekblad De Groene Amsterdammer.

Verzorgster pikte sieraden van bejaarden en bracht ze naar juwelier

Een vrouw van 44 uit Den Haag is aangehouden omdat ze sieraden van bejaarden zou hebben gestolen, meldt de NOS. Ze werkt als verzorgster in een verpleeghuis in de wijk Haagse Hout.

OPINIE

Generatiepact blijkt vooral populair bij welgestelden

Het Generatiepact, waarin ouderen kunnen afbouwen met werken, is vooral populair bij welgestelden. Hoe zwaar iemands beroep is, speelt niet mee. Dit blijkt volgens Trouw uit de eerste evaluatie die demografisch onderzoeksinstituut Nidi vandaag publiceert. Juist de werknemers om wie de regeling in het leven is geroepen, laten haar links liggen.

Vrijwilligerswerk, maar dan flexibel

Het Financieele Dagblad schrijft over de opkomst van de flexvrijwilliger. Hoeveel kan zo’n  flexvrijwilliger eigenlijk bereiken in die paar uur dat hij of zij op een namiddag komt helpen?  Volgens een vrijwilliger kunnen die uurtjes net het verschil maken. ‘Ik doe veel sociale activiteiten met ouderen. Vooraf was ik bang dat ze teleurgesteld zouden zijn als ik niet iedere week zou komen, en dat ik daar een schuldgevoel van zou krijgen. Al snel bleek dat de senioren vooral heel blij waren als ik er wel was.’

TRENDS

‘Wonen en zorg weten elkaar in Drenthe steeds beter te vinden’

De binnenstad van Hoogeveen is een zorgappartementencomplex rijker: Kloosterstaete. Een plek waar zorg, wonen en hedendaagse technologie elkaar gevonden hebben, aldus het Dagblad van het Noorden. Commissaris van de Koning in de provincie Drenthe Jetta Klijnsma (oud-Hoogeveense) vond het bij de opening ‘prachtig om midden in Hoogeveen op een comfortabele manier oud te worden.’ Volgens Klijnsma weten wonen en zorg elkaar in Drenthe steeds beter te vinden.

Proef met deur-tot-deur vervoer in Rucphen

De gemeente Rucphen werkt samen met ouderen- en welzijnsorganisaties aan kleinschalig openbaar vervoer dat mensen ‘van deur naar deur’ brengt. Het gaat volgens dagblad BN De Stem om een proef waarbij niet alleen gedacht wordt aan vervoer binnen de gemeente, maar ook aan ritjes die mensen bijvoorbeeld van thuis naar het ziekenhuis in Roosendaal brengen.

TENSLOTTE

Een groep 50-plussers wil in Leende een woongemeenschap realiseren met een eigentijdse versie van de aloude hofjes, meldt het Eindhovens Dagblad. “Het idee is dat we door voor elkaar te zorgen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.”