‘Alleen al in dit land heeft dr. Alzheimer 280.000 klanten, plus iedereen die het met zijn fratsen te stellen heeft’, schrijft Toine Heijmans in de Volkskrant. ‘Grof gerekend een miljoen mensen: de grootste stad van Nederland is kleiner dan de stad van dr. Alzheimer.’

Nieuwsblog van zaterdag 15 juni 2019

ACTUALITEITEN

Ontslagen na opjagen vrouw met rollator

Een  chauffeur van Regiotaxi, die in Zeist handen klappend een vrouw achter een rollator opjoeg, heeft volgens het AD een golf van negatieve reacties uitgelokt in het hele land. Een dag later werd de chauffeur op staande voet ontslagen. Een voorbijgangster legde het incident vast op haar telefoon en plaatste het dezelfde avond op Facebook, waar het al snel helemaal los ging.

Het beste pensioen ter wereld

Onder deze kop schrijft NRC dat alle debat bijna doet vergeten dat ons pensioenstelsel doorgaat voor een van ’s werelds beste. Vandaag spreekt het ledenparlement van de FNV zich uit: Handvol vakbondsleden beslissen  over pensioen van iedereen, kopt Het Financieele Dagblad. Trouw meldt: CNV akkoord, hoogspanning bij FNV. De Telegraaf schrijft dat het geen uitgemaakte zaak is dat de pensioenhervorming van de baan is bij een nee-stem van de FNV. De NOS blikt vooruit op een spannende dag voor onze pensioenen.

OPINIE

‘Prettig en succesvol ouder worden in de stad’

Het lectoraat Urban Ageing van de Haagse Hogeschool wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het dagelijks leven van ouderen in de grote stad. Lector Joost van Hoof en zijn team focussen volgens Dagblad070 daarbij op datgene wat ouderen waardevol maakt en weigeren zich te conformeren aan het beeld van ouderen als enkel kwetsbaar. Op vrijdag 21 juni viert De Haagse Hogeschool de officiële start van het lectoraat met zijn intreerede met als thema ‘Prettig en succesvol ouder worden in de stad’.

Met dr. Alzheimer weet je nooit iets zeker

Met dr. Alzheimer, zeggen ze allemaal, weet je nooit iets zeker. Daarom kun je beter maar ver vooruit kijken, realiseerde Volkskrant-redacteur Toine Heijmans zich. Achteraf. Hij schrijft er vandaag over in de Volkskrant bij gelegenheid van het verschijnen van zijn boek ‘Met mijn vader is niks mis’. “Dat hij doodging zagen we eerlijk gezegd niet aankomen, zoals we vrijwel niets zagen aankomen in de tijd dat mijn vader gearmd met de dr. door de straten ging. We hadden het te druk met de dag, met het uur, met de minuut, met de seconde – te druk met mijn vader zoals hij op dat moment was.”

TRENDS

Wonen in hartje stad

Nijmegen wil 700.000 euro meebetalen aan dertig zorgappartementen (sociale huurwoningen)  in een nieuw wooncomplex in hartje stad. De gemeente draagt volgrens De Gelderlander naar eigen zeggen bij aan ‘de onrendabele top’. Dit betekent niet dat de gemeente ook gaat bijdragen aan andere projecten. “Deze centrumlocatie is een uitzonderlijke situatie omdat we het belangrijk vinden dat deze doelgroep (zorgbehoevende ouderen) een plek in het centrum heeft.”

Meer meldingen ouderenmishandeling

Het aantal meldingen van ouderenmishandeling dat Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond het afgelopen jaar ontving is sterk gestegen. Gemiddeld ontvangt VTRR 20 meldingen van ouderenmishandeling per maand.  “Ouderenmishandeling is nog voor veel mensen een onbekend thema. Je kan het je vaak niet voorstellen maar het gebeurt echt.”

TENSLOTTE

Instagram alleen voor jongeren? Zeker niet, bewijzen volgens het Friesch Dagblad zeventigplussers Boukje van der Werff en Frans Andringa uit Beetsterzwaag. Wekelijks trakteren ze hun volgers op knotsgekke familiekiekjes.