‘Sommige ouderen komen de hele week niet buiten’, zeggen vrijwilligers van de Vervoersdienst van UVV Nijkerk in AD Amersfoortse Courant.

Nieuwsblog van dinsdag 16 april 2019

ACTUALITEITEN

Blijverslening vindt nauwelijks aftrek

Ouderen moeten de mogelijkheid hebben om langer thuis te blijven wonen, is de ambitie van de overheid. Maar de zogenoemde blijverslening die ze daarbij moet helpen, wordt amper gebruikt, blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Slechts 75 keer werd een blijverslening verstrekt sinds deze in 2015 beschikbaar kwam.

Cordaan vestiging op Zuidas

De Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan verrast met vestiging van een wooncomplex voor ouderen op de Zuidas, meldt Facto. Het gaat om opvallende architectuur en een focus op welzijn en services. “Alles moet doorspekt zijn van gastvrijheid.” De organisatie zoekt dan ook mensen die behalve goede zorgverleners ook goede dienstverleners zijn. Zuidoever kiest daarbij voor een integratie van taken.

Korting pensioenen waarschijnlijk niet te voorkomen

De financiële positie van pensioenfondsen is volgens de Volkskrant de afgelopen tijd zo verslechterd dat ook een nieuw pensioenstelsel de verlaging van miljoenen pensioenen waarschijnlijk niet  kan voorkomen. Kabinet, vakbeweging en werkgevers hoopten die juist weg te nemen met afspraken over een nieuw stelsel. De verslechtering van de fondsen legt daarmee een nieuwe hypotheek op het overleg.

OPINIE

Oude ansichtkaarten uit bejaardenhuis: het is hier fantastisch

Bejaardenhuizen hadden vroeger eigen ansichtkaarten. Sonja van Hamel en Robert Muda verzamelden ze en maakten er een boek over met als titel ‘We mogen niet klagen’, aldus Het Parool. Het ‘We mogen niet klagen is’ op diverse kaarten te lezen. “Er zal heel veel narigheid en eenzaamheid zijn geweest, maar op de kaarten merk je daar maar weinig van. Het tekent die generatie: kop op, niet zeuren.”

TRENDS

‘Plan met lef’ voor Jozefkerk Geldrop

De verbouwing van de Jozefkerk in Geldrop is een forse stap dichterbij gekomen, meldt het Eindhovens Dagblad. In de kerk komen 30 appartementen (maximaal 50 2m). Deels bedoeld voor ouderen met dementie, deels voor jongeren met problemen zoals autisme. In het concept worden jongeren opgeleid om ondersteunend werk te doen in de zorg voor hun oudere medebewoners.

Uitbreiding markt ‘opeethypotheken’

Meer geldvertrekkers stappen in de markt voor zogenoemde ‘opeethypotheken’: een lening gebaseerd op de overwaarde van je huis, constateeret RTL Z. Eerst kon je zoiets alleen krijgen bij de Rabobank en Florius. Onlangs voegden ABN Amro en Vivat (Stekkie) zich aan dat rijtje toe. Volgens de Consumentenbond is zo’n opeethypotheek vooral geschikt voor gepensioneerde huiseigenaren met een laag inkomen, bijvoorbeeld alleen de AOW-uitkering.

Met risksja op stap in Soest

Ouderen in Soest die lastig ter been zijn, een visuele beperking hebben of eenzaam zijn, kunnen vanaf nu een ritje maken met een speciale fiets: de riksja. Een vrijwilliger gaat met een of twee passagiers in de riksja op stap en fietst langs plaatsen waar de ouderen bijvoorbeeld vroeger gewoond of gewerkt hebben, aldus RTV Utrecht. Onderweg delen de passagiers met elkaar en met de bestuurder hun herinneringen, zo is het idee.

TENSLOTTE

Thuiszorgorganisatie TSN biedt volgens Dagblad van het Noorden voor cliënten, mantelzorgers en thuiszorgmedewerkers een overzicht van de laatste technologische snufjes op zorggebied in het nieuwe TSN ZorgTechnologiehuis in Groningen.