‘Hou de Twitterhetze buiten de behandelkamer’, schrijft Loes Reijmer in de Volkskrant over de golf van reacties op het voorstel van GroenLinks.

Nieuwsblog van zaterdag 16 februari 2019

ACTUALITEITEN

Consultatiebureau Leerdam helpt ouderen ongevraagd

Het Consultatiebureau voor Ouderen in Leerdam wacht niet tot senioren zich met klachten bij de huisarts melden, maar draait het om, schrijft het AD: wijkverpleegkundigen bezoeken 70-plussers preventief.  Hun doel? Preventief dingen aan de kaak stellen en zo veel ellende voorkomen. Minister Hugo de Jonge is volgens het AD vol lof over het initiatief. Als het aan hem ligt, wordt overal in Nederland zo gewerkt. “Niet afwachten, maar zelf erop af gaan. Zorgen dat je grote problemen voor bent en de zaken aanpakt nu ze nog klein en behapbaar zijn. Dat is de kracht van deze manier van zorg.”

OPINIE

‘Kwetsbare oudere leeft hier in bittere armoede’

Ouderen met alleen AOW die hulp nodig hebben, kunnen zelfs geen fatsoenlijke warme maaltijd betalen, betogen Corrie van Brenk (Tweede Kamerlid 50Plus) en Hans van Dijk (voormalig PvdA-wethouder Gemert-Bakel) in het AD. Kwetsbare alleenstaande ouderen met alleen AOW komen maandelijks zo’n 200 euro tekort als ze bijvoorbeeld dagelijks een maaltijd van ongeveer 8 euro willen en de was moeten laten doen. “Steeds meer kwetsbare ouderen komen in de problemen door de groeiende kloof tussen thuis wonen en het alleen nog voor de zwaarste gevallen toegankelijke verpleeghuis.” Een plekje in een verzorgingshuis was voor deze groep ouderen ideaal, aldus Van Brenk en Van Dijk in het AD.

TRENDS

Seniorvriendelijk met nieuwe activiteiten

Ook de nieuwe gemeente Beekdaelen wil een ‘seniorvriendelijke gemeente’ zijn, in navolging van 31 gemeenten in Limburg en de Euregio die aan het project van stichting euPrevent uit Heerlen meedoen. Beekdaelen zet volgens dagblad De Limburger in op drie nieuwe activiteiten: de Telefoonster (vrijwilligers bellen geregeld met eenzame ouderen), Welzijn op Voorschrift (de huisarts of hulpverlener verwijst naar activiteiten) en Partner in Balans (online cursus en coach voor mantelzorgers van mensen met dementie).

Ruim half miljoen alleenstaande 75-plussers

Het aantal alleenwonende 75-plussers stijgt jaarlijks. Tussen 1971 en 2015 is deze groep bijna 4,7 keer zo groot geworden. Er zijn nu ruim een half miljoen alleenstaande 75-plussers. Dat zullen er in 2052 1,3 miljoen zijn. Uit onderzoek van 50PlusMatch blijkt volgens de Telegraaf dat deze groep eerder op zoek is naar een innige vriendschap, iemand met wie zij leuke dingen kunnen ondernemen, dan naar een relatie inclusief samenwonen. De Telegraaf beschrijft een ‘tweede liefde voor ’t leven’: twee mensen die tegen de tachtig waren toen zij  hun echtgenoten aan kanker verloren. Ze leerden elkaar kennen in de wachtkamer van het ziekenhuis. “Eerst deelden we onze ellende, pas later sloeg de vonk over.”

TENSLOTTE

Met een podcast gaat D66-Kamerlid Pia Dijkstra op zoek naar debat over medische ethiek en ‘voltooid leven’, meldt Trouw. Ze vindt dat minister Hugo de Jonge dat maatschappelijk debat verzaakt.