‘Doordat rijken steeds ouder worden, strijken ze meer AOW op dan minder rijken’, zegt hoogleraar Marike Knoef in Trouw.

Nieuwsblog van maandag 18 februari 2019

ACTUALITEITEN

Manifest van jongeren voor betere ouderenzorg

Vanmiddag wordt voor het verzorgingshuis Tuindorp-Oost in Utrecht het manifest van jongeren die er twee jaar met de ouderen samenwoonden, gepresenteerd. Ze vinden volgens AD Utrechts Nieuwsblad dat in de ouderenzorg ouderen en zorgmedewerkers weer centraal moeten staan. Aanwezig zijn Carin Gaemers en Hugo Borst die hun manifest voor betere ouderenzorg ondersteunen.

Onduidelijkheid over eigen bijdrage Wmo

Bij veel mensen is onduidelijkheid over de eigen bijdrage die ze moeten betalen als zij gebruik maken van zorg uit de Wmo. Dat meldt volgens de Telegraaf de Nationale Ombudsman, die hierover sinds enkele weken klachten en signalen ontvangt.

OPINIE

‘Mantelzorg moet een keuze zijn, niet uit plicht- of schuldgevoel’

Mantelzorg werkt volgens commentaar van NRC alleen als het een keuze is. “Zorgen voor een onwillige vader is emotioneel zwaar. Verschoond worden door een buurvrouw die lief is maar die je liever niet toelaat tot je lichaam, is geen oplossing. Hulp bieden uit puur plichtsbesef is wreed – het veroordeelt de hulpvragende tot the kindness of strangers. Die is dan beter af met professionele hulp. Op maat. Te organiseren en te geven door een, daadkrachtig georganiseerd, netwerk van hulpverleners.”

‘Alsof ouderen ineens over de kling gejaagd worden’

Dokters doen met hun protocollen, vliegende haast en rooskleurige informatie vaak te veel, schrijft huisarts Joost Zaat in zijn column in de Volkskrant. De ophef vorige week over het voorstel van een Tweede Kamerlid om beter na te denken over effecten van medisch handelen bij ouderen begrijpt hij helemaal niet. “Alsof ouderen opeens over de kling gejaagd worden, als we onzinnige zorg vermijden. Over wat maatzorg is, moet iedereen meedenken, juist politici.”

‘Geef verpleeghuiszorg nieuw karakter’

Als bij de opname in een verpleeghuis duidelijkheid wordt gegeven over de levensverwachting van degene die wordt opgenomen, schrijft een Trouw-lezer, dan wordt verpleeghuiszorg van waarde als afronding van het leven. “Zolang het naderende sterven op de wat langere termijn niet wordt besproken, ook niet met mantelzorgers, blijft de verpleeghuiszorg hangen in het verleden en blijft ze doen wat ze deed.”

TRENDS

Naar AOW op maat

Nederland lijkt er niet omheen te kunnen: de AOW-leeftijd moet flexibel worden. Maar wat is een eerlijke manier om dat te regelen? Volgens hoogleraar economie Marike Knoef, schrijft Trouw, moeten we kijken naar inkomen (over de laatste vijftien jaar). Rijke en arme mensen schelen onderling in levensverwachting. Momenteel zelfs negen jaar, bleek volgens Trouw uit onderzoek van Knoef en haar collega’s van denktank Netspar. Dat verschil was tien jaar geleden nog een stuk kleiner. Dus zal de AOW-pot almaar ongelijker verdeeld worden als minister Koolmees de pensioenleeftijd voor iedereen even snel verhoogt.

TENSLOTTE

Een behandelstoel als bureaustoel, voedingssupplementen ophalen bij de koffiebar. Dat kunnen senioren uitproberen in het werkplekkengebouw TSH Collab in Amsterdam, meldt het Reformatorisch Dagblad in een artikel over 70-plussers op de arbeidsmarkt.