Wel werken, maar te oud voor operatie: zo vat Telegraaf-columnist Nauscia Marbe haar kritiek samen op wat zij ‘vintage GroenLinks’ noemt.

Nieuwsblog van vrijdag 15 februari 2019

ACTUALITEITEN

‘Verschillen tussen zelfredzame en kwetsbare burgers heel groot geworden’

“Algemene maatregelen hebben weinig zin. Belangrijker is het om je af te vragen wat een kwetsbare groep, met hoge zorgkosten, nodig heeft.” Jet Bussemaker promoveerde 25 jaar geleden op het thema verzorgingsstaat, was Tweede Kamerlid, staatssecretaris en minister voor de PvdA en pleit vandaag bij de aanvaarding van haar hoogleraarschap in Leiden voor een nieuw model, schrijft NRC: de sociale investeringsstaat. Bussemaker constateert dat de verschillen tussen zelfredzame en kwetsbare burgers heel groot zijn geworden. Als staatssecretaris kwam zij met het plan de 5-minutenregistratie voor wijkverpleegkundigen af te schaffen, maar dat lukte niet. Waarom de zorg veranderen in de toekomst dan wel zou lukken? Bussemaker in NRC: “We hebben geen andere keuze. De zorg wordt anders onbetaalbaar.”

OPINIE

Zelf beslissen over medische behandeling

Het plan van GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet om 70-plussers vóór een operatie ook langs een geriater te sturen, wordt bij de 8030 deelnemers aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf niet goed ontvangen: 85% trekt fel van leer tegen het voorstel. “Mensen moeten zelf kunnen beslissen of ze het willen en niet onder druk gezet worden”, klinkt het alom. “Je mag tot je 67e werken maar drie jaar later ben je opeens niet meer belangrijk”, reageert een opponent.

‘Geef mijn portie maar aan de hond’

“Zoals velen die voor hoogbejaarde mensen zorgen, denk ik vaak: geef mijn portie maar aan de hond.” Zo begint verpleeghuisarts Luc Bonneux een column in Medisch Contact. “Ook de oude mensen zelf vinden niet zelden dat ze door God zijn vergeten. We willen oud worden, maar niet oud zijn.”

Makelaar bij incoherente mantelzorg

Onder deze kop schrijft een Telegraaf-lezer dat het aanvragen van hulp zo ingewikkeld is geworden dat er weer een nieuwe schijf aan ons zorgstelsel is toegevoegd: de mantelzorgmakelaar. “Kassa!”

TRENDS

Oudere mensen krimpen, hoe rem je dat af

Oudere mensen worden kleiner, soms krimpen ze in de loop van hun leven zelfs 10 centimeter. Gezond leven helpt om dat proces af te remmen, schrijft Trouw. “Zorg dat je geen tekort aan kalk hebt en drink voldoende, dit voorkomt uitdroging”, adviseert een fysiotherapeut. Hij maakt de vergelijking met een sinaasappel: “Een oude is kleiner en rimpeliger dan een jonge. Dat heeft allemaal met uitdroging en ouderdom te maken.”

TENSLOTTE

Op verzoek van de Huisartsenpost (HAP) Drechtsteden verricht Aafje Thuiszorg in de avonden en tijdens de weekenden medische handelingen bij klanten thuis, die hiervoor dan niet meer naar de HAP hoeven te komen