‘Het idee dat onze kinderen het beter zouden krijgen, is verdwenen. Ik denk dat de generatie van mijn kinderen het minder goed zal krijgen’, zegt socioloog Christien Brinkgreve in de Volkskrant.

Nieuwsblog van maandag 15 april 2019

ACTUALITEITEN

Veel ziekenhuiszorg heeft geen enkel nut

Van de helft van alle handelingen die artsen uitvoeren in Nederlandse ziekenhuizen, is niet bewezen dat de patiënt er baat bij heeft, meldt de Volkskrant. De artsenpraktijk blijkt vaak weerbarstiger dan de wetenschap. De voorzitter van de medisch specialisten zegt:  ‘De vertaling van het onderzoek, waarin ouderen of mensen met drie ziektes tegelijk vaak niet zijn meegenomen, naar de individuele patiënt in de spreekkamer die wel oud en chronisch ziek is, maakt het lastig.’

Gemeenten nemen Huis van Morgen over

Het zorginnovatiecentrum Huis van Morgen in Roosendaal maakt een doorstart en moet groeien. De gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom trekken hierin samen de kar en willen nog dit jaar andere gemeenten zover krijgen om ook mee te gaan doen, meldt BN De Stem. Zorgstudenten, zorgprofessionals, mantelzorgers en inwoners kunnen in het centrum kennismaken met allerlei zorginnovaties, vooral bedoeld om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen.

OPINIE

‘Heb mededogen met ouderen met psychische klachten’

Wanneer ouderen psychische problemen ontwikkelen, kunnen ze zich terugtrekken. Ze kunnen ook (on)bewust worden vermeden omdat ze lastig worden gevonden, schrijft Gea van Dijk, associate lector ‘Ouderen met psychische problemen’, in een essay in het Friesch Dagblad. “Als we niet oppassen kunnen deze ouderen in de schaduw komen te staan, waar ze zelf niet uit kunnen komen.”

Elke paar jaar weer constateren dat het niet lukt

“Ik snap wel dat je als maatschappij, als dokter en als naaste wilt proberen iets aan dementie te doen”, schrijft huisarts Joost Zaat in zijn column in de Volkskrant. Maar als hij een hoogleraar hoort zeggen dat de oplossing moet komen door harder te zoeken naar de oorzaak en naar een pilletje vindt hij dat iets aandoenlijks hebben: zoveel geloof in de maakbaarheid van het leven, dat je telkens belooft dat er overmorgen geen leed meer is en dan elke paar jaar weer constateren dat het niet lukt.

‘Ouderenvriendelijk fietsbeleid svp’

Voorspelbaarder gedrag op het fietspad geeft ouderen de kans om lang door te blijven fietsen. Misschien wel tot hun honderdste, schrijft een 65-plus fietser in het Nederlands Dagblad. Doortrappen tot je honderdste vraagt volgens hem om ouderenvriendelijk gedrag in het verkeer. “Vroeger haakten ouderen op de fiets af vanwege het autoverkeer, tegenwoordig vanwege de chaos op het fietspad.”

TRENDS

‘Maak je leven moeilijk, daar word je oud door’

Oud worden is 25 procent erfelijk en voor 75 procent afhankelijk van leefstijl en omgeving. Een tip van Andea Maier (hoogleraar veroudering) in Het Parool : maak je leven moeilijk, daar word je oud door. Blijf in beweging, poets je tanden bijvoorbeeld terwijl je op één been staat. Intussen is een feit dat we steeds ouder worden. Elke maand krijgen we er een weekend bij. Dankzij medicatie. Dus als die beter wordt, is plots veel mogelijk.

TENSLOTTE

Gerard Joling (58) praat volgens het AD met zijn nieuwe werkgever RTL over een programma waarin hij ouderen helpt.