‘Links, rechts, blauw of groen, we moeten goedmaken wat er de afgelopen jaren verkeerd is gegaan’, zegt Nellie van Hout (77) van Senioren Brabant in het Brabants Dagblad.

Nieuwsblog van vrijdag 15 maart 2019

ACTUALITEITEN

Manifestatie ‘Vergrijzing in Brabant’

In samenwerking met ouderenorganisatie KBO houdt het CDA op 18 maart a.s. in De Enck in Oirschot een manifestatie over ‘Vergrijzing in Brabant’. Gastspreker is minister Hugo de Jonge (CDA) van ouderenzorg, die recent met gemeenten, verzekeraars en belangenorganisaties een Pact voor de Ouderenzorg sloot. In dit Pact staan drie ambities: Eén tegen Eenzaamheid, Thuis in het Verpleeghuis en Langer Thuis. Voor elke van deze ambities is extra geld beschikbaar.

Ouderen ontdekken nu ook dat ze hoogbegaafd kunnen zijn

De werkgroep hoogbegaafde senioren van het Instituut voor Hoogbegaafdheid Volwassenen (IVHB) verbaasde zich bij een voorlichtingsmiddag in de bibliotheek in Utrecht over het hoge aantal belangstellenden (35), is te lezen in een impressie in de Volkskrant. Omdat hoogbegaafdheid pas sinds eind jaren tachtig serieus wordt genomen, zijn er nogal wat ouderen die de boot volledig gemist hebben.

OPINIE

Stede Broec: specifiek ouderenbeleid niet nodig

Stede Broec krijgt geen specifiek ouderenbeleid, meldt het Noordhollands Dagblad. Er is volgens de politiek geen behoefte aan, aangezien ouderen op allerlei andere gebieden al aan bod komen. Juist de verbinding van jong en oud moet aandacht krijgen, niet alleen ouderen. En er gebeurt al veel. Aan apart beleid is geen behoefte, is de teneur in de gemeenteraad. De plaatselijke Seniorenraad is het er niet mee eens. “Het lijkt wel of senioren niet meetellen.”

‘Het blijft met de Wmo gelazer om de kosten’

De Nationale Ombudsman krijgt veel klachten over het abonnementstarief in de Wmo.

Sommige burgers betalen zelfs verschillende tarieven binnen dezelfde gemeente voor huishoudelijke hulp. De ombudsman heeft de minister om opheldering gevraagd, zodat gemeenten iedereen gelijk behandelen, schrijft de hoofdredacteur van de Geldgids in zijn rubriek in de Volkskrant. “Het blijft gelazer om de kosten.”

TRENDS

E-health modelwoning Rotterdam

De eerste technologische, zogeheten e-health (model)woning in de Rotterdamse regio wordt morgen geopend, meldt de Telegraaf. Het appartement is voorzien van allerlei technologische snufjes die het ouderen makkelijker maken om langer zelfstandig en vooral ook veilig thuis te blijven wonen. De woning is onder meer uitgerust met een digitale klok, die helpt te herinneren dat het tijd is om medicijnen in te nemen. Maar ook is er een digitale deurspion, en is er een elektrische gordijnrail met afstandsbediening.

Kwetsbaar en oud zijn, zó voelt dat nou

Een speciale themaweek rond kwetsbare ouderen moet het personeel van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft helpen deze mensen en de problemen waarmee ze kampen beter te begrijpen, schrijft AD Haagsche Courant. Ook ouderen hebben een inbreng in het programma. “Wie kan de behandeling beter beoordelen dan de ouderen zelf?”

TENSLOTTE

DRONIO, dat is de naam die de KBO Druten voortaan draagt. Het staat voor Drutense Organisatie Net Iets Ouder, aldus De Gelderlander. “Katholieke Bond van Ouderen past niet meer bij deze tijd.”