‘Het laatste dat we nodig hebben is een pensioenakkoord dat het leven nog duurder en onzekerder maakt’, schrijft Asha ten Broeke in haar column in de Volkskrant.

Nieuwsblog van vrijdag 14 juni 2019

ACTUALITEITEN

Vooral senioren blijven op papier bankieren

Alle banken zijn druk aan het digitaliseren, maar de groep Nederlanders die op de oude manier haar geldzaken wil regelen, blijkt volgens de Volkskrant groter dan gedacht. Maar liefst 30 procent van de klanten van 66 jaar en ouder regelt bij ING de geldzaken op de traditionele wijze. Bij Rabobank gaat het zelfs om meer dan de helft van de 65-plussers. Ervaring bij ouderenorganisatie KBO-PCOB: digitaal biedt veel ouderen te weinig overzicht. Het voelt ook onveiliger.

Vraag naar verpleeghuiszorg groeit sneller

Het budgettair kader voor de langdurige zorg is dit jaar te krap. Dat komt volgens de Nederlandse Zorgautoriteit onder andere doordat de vraag naar verpleeghuiszorg sneller is toegenomen dan verwacht. Het aantal indicaties voor verpleeghuiszorg is het afgelopen jaar met name voor de zorgzwaartepakketten vv4 en vv5 met meer dan 7% per jaar gegroeid.

Amsterdam bezuinigt miljoenen op mantelzorg

Amsterdam bezuinigt volgens Het Parool de komende jaren miljoenen op de mantelzorg. Zorgorganisaties zijn boos, politieke partijen willen de besparing terugdraaien. Het Platform Mantelzorg Amsterdam zegt: “In het coalitieakkoord van vorig jaar staat juist dat mantelzorgers meer ondersteuning krijgen. Daar gaat nu een streep doorheen.”

OPINIE

Verslag van een jaren durende begrafenis

Clairy Polak heeft in haar boek ‘Voorbij, voorbij’ de ongewone moed om ook de vervelendste en meest onthutsende uithoeken van dementie te verkennen, schrijft Bert Keizer in zijn column in Trouw. “Dit verslag van een jaren durende begrafenis, is niet wèèr zo’n boek over dementie. Al lezende word je meegenomen naar wat uiteindelijk een verbijsterende verkenning is van het smartelijk voorbijgaande dat ons leven kenmerkt.”

Zingen voor mensen in hun laatste levensfase

Met hun ‘bezielde en belangeloze’ initiatief winnen de Bedside Singers de Over Hoop Prijs 2018. Het Amsterdamse koor van vrijwilligers zingt voor mensen in hun laatste levensfase. De Volkskrant bericht erover vanuit hospice de ZorgHerberg in Amsterdam. Niet elk nummer past bij een sterfbed: ‘Het moet kalmerend zijn, een mooie melodie hebben, meerstemmig gezongen worden in een rustig ritme.’

TRENDS

Slim horloge helpt bij geheugenverlies

Een woord vergeten of de oriëntatie even kwijt zijn. Een app en een intelligent horloge kunnen daarbij helpen. BN De Stem bericht over Do ACTIVE, een samenwerking tussen zorgorganisatie tanteLouise en de gemeente Bergen op Zoom. Met de combinatie van een app op de mobiele telefoon en een slim horloge gaan zij de strijd aan met geheugenverlies.

Vrijwilligers maken De Huiskamer tot succes

In Gasselternijveen zijn zo’n twintig ouderen kind aan huis in De Huiskamer. Het bijzondere volgens het Dagblad van het Noorden: wat in een eerder stadium professionals maar niet van de grond konden tillen, werd uiteindelijk door vrijwilligersinzet wel tot een succes gemaakt. Aanjager van is dorpscoöperatie De Brug, die mede met geld en inzet van ‘Kans op de Veenkoloniën’ tot stand is gekomen. Het dagblad doet verslag van het bezoek van staatssecretaris Paul Blokhuis.

Vrijwilligerswerk via DementTalent

Vrijwilligerswerk is voor mensen met dementie een waardig en effectief alternatief voor reguliere dagbesteding. Zo blijkt uit onderzoek van de afdeling Psychiatrie van Amsterdam UMC. De waardering van deelnemers voor het individuele programma van DementTalent was groot. Mantelzorgers ervoeren bovendien minder zorglast.

TENSLOTTE

Volgens Carry Breur heeft Zwijndrecht ‘een Nederlandse primeur’ te pakken. Zij organiseerde gistermiddag een buitenspeeldag speciaal voor ouderen. Ze werd volgens AD De Dordtenaar op het idee gebracht toen ze op de sportschool vertelde over de succesvolle buitenspeeldag voor kinderen van vorig jaar.