‘Honderd worden? Wel een beetje leuk graag’, schrijft cardioloog Janneke Wittekoek in de Telegraaf.

Nieuwsblog van donderdag 13 juni 2019

ACTUALITEITEN

‘Lego-traplift’ zoeft de hele wereld over

De drie broers Ooms die in 2013 de grootste fabrikant van trapliften van Nederland van hun vader en oom overnamen, beleven een enormegroei. Dat komt door hun nieuwe troefkaart: een traplift die wordt geleverd als een bouwpakket van standaardmodules en die altijd en overal past, is te lezen in Het Financieele Dagblad. Die ‘Legolift’ zit pas twee jaar in het assortiment maar brengt al 60% van de omzet binnen. Een eerdere groeistuip beleefde Koninklijke Otolift uit Bergambacht al door de introductie van een traplift op één enkele rail. ‘

FNV: Alles of niets

Het is alles of niets bij de stemming over het pensioenakkoord. Als de FNV-leden de deal afwijzen, zijn alle afspraken rond pensioen, AOW en zware beroepen van tafel. Daarvoor waarschuwen voorzitter Han Busker en vicevoorzitter Tuur Elzinga in de Telegraaf. “Wij hebben tegen elkaar gezegd in de onderhandelingen: dit is het. Het is dit akkoord of geen akkoord.”

OPINIE

‘Zoektocht naar alzheimerwonderolie tijdverlies’

“Ouderdomsdementie is een gelukkig gevolg van veroudering en toenemende welvaart om voor aftakelende ouderen te zorgen, deel van ons aller levensloop aan het einde van een lang leven”, schrijft verpleeghuisarts Luc Bonneux in Medisch Contact. De zoektocht naar pillen en vaccins als alzheimerwonderolie is volgens deze arts tijdverlies. “De werkelijke overwinningen, klein, onbezongen maar betekenisvol, zijn betere zorg en een beter begrip voor ‘de mens’ met dementie.” Een waardige oude dag verzoent zich met de eindigheid van ons leven en onze hersenen, aldus deze arts.

De vier assen van de geriatrie

Professor geriatrie Mariëlle Emmelot-Vonk van het UMC Utrecht geeft bij RTV Utrecht uitleg over de ‘vier assen’ van de geriatrie op. Het gaat daarbij om de somatische (lichamelijke problemen), psychische (geheugenproblemen), functionele (bijv. motoriek) en de sociale as. “Wat we zien bij het ouder worden is dat meestal alle vier die domeinen aangedaan worden, waardoor mensen problemen krijgen op meerdere gebieden. Daardoor wordt het weer langzaam moeilijker om zelfstandig te kunnen blijven functioneren.”

De beste manier om oud te worden

De beste manier om oud te worden is door een hoogkwalitatief leven te leiden, schrijft Cardioloog Janneke Wittekoek in de Telegraaf. “Ik kijk het af van de gebieden op de wereld waar de mensen het langst, gelukkig en gezond leven, de zogenoemde blue zones. De wijze lessen die we daaruit kunnen trekken in vogelvlucht: investeer in relaties met de mensen om je heen, eet vers en onbewerkt, beweeg voldoende, rook niet, drink met mate, heb lief en geloof!”

TRENDS

Digitale zorg in de wijk

E-health of digitale zorg kan heel goed worden gebruikt om de kwaliteit van leven van mensen te bevorderen. Ook in de wijkverpleging. Dat stellen Patiëntenfederatie Nederland en KBO-PCOB in een brief aan de Tweede Kamer, die eind juni spreekt over de wijkverpleging.

TENSLOTTE

Het blijft voorlopig nog ellende, schrijft een AD-lezer over de personeelstekorten in de ouderenzorg. Er zijn nu wel meer vrijwilligers en stagiaires, maar meer deskundige handen aan het bed zijn er nog lang niet. Een andere AD-lezer stelt dat de ouderenzorg uitstekend is, maar zit te springen om vrijwilligers voor de ‘leuke dingen’.