‘Hoeveel kilometer de stappenteller op mijn mobiel ook aangeeft, de sloopkogel van de tijd doet zijn werk’, schrijft Paul Scheffer (64) in zijn column in NRC.

Nieuwsblog van woensdag 13 maart 2019

ACTUALITEITEN

Staatssecretaris bij iPad-project senioren

In Zeist organiseren seniorenorganisaties KBO-POCB en de Algemene Seniorenorganisatie Zeist (ASZ) diverse iPad-cursussen om senioren digitaal vaardig te maken. Vandaag neemt  staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken deel aan één van de Ipad-cursussen en gaat hij in gesprek over kansen en mogelijkheden van digitalisering.

Mogelijke coulanceregeling voor ouderen na problemen CBR

Er komt mogelijk een coulanceregeling voor ouderen die door problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zonder rijbewijs zitten. Dat zei minister Cora van Nieuwenhuizen volgens Radar in een debat in de Tweede Kamer. Ze voldoet daarmee aan de brede wens van de Kamer. De minister gaat onderzoeken of het mogelijk is 75-plussers achter het stuur te laten gaan met een verlopen rijbewijs en een geldige gezondheidsverklaring.

Ketenvorming in woonzorg

De zorg is een aantrekkelijke markt voor private investeerders, blijkt uit artikelen in NRC en Het Financieele Dagblad over een rapport van Deloitte. Onder meer woonzorg is aantrekkelijk voor deze sector. Opvallende trends zijn ketenvorming en de zogeheten buy-and-buildstrategie. Daarbij neemt een partij een keten over die dan op zijn beurt weer overnames doet.

Zelfsturend team ligt niet meer zo voor de hand

Steeds meer organisaties stoppen met zelfsturende teams. In NRC vertelt de directeur thuiszorg van het Rotterdamse Laurens dat er weer managers zijn, die de planning en de roosters maken, ervoor zorgen dat iedereen de juiste middelen heeft om mee te werken en dat de digitale registratie werkt. “De financiering is heel ingewikkeld geworden, maar we hebben nu ook veel minder hogeropgeleid personeel, waarmee zelfsturen minder voor de hand ligt.”

OPINIE

‘Betrek ouderen wat vaker bij het ontwerpproces’

Iedereen die bouwt voor ouderen zal een woonomgeving nastreven waarin oudere mensen vooral ook zichzelf kunnen zijn en zich thuis voelen, blogt Anne Annink (Leyden Academy on Vitality and Ageing) bij Cobouw. “Ga daarom open in gesprek om woonwensen te achterhalen. Dit vraagt meer aandacht en inspanning, maar levert uiteindelijk veel waardevolle informatie op waarmee u echt kunt bijdragen aan het woonplezier van oudere mensen.”

TRENDS

Extra pilletje tegen therapieontrouw bij ouderen?

Groningse onderzoekers concluderen dat therapieontrouw veel voorkomt bij ouderen met een depressie die daarvoor antidepressiva gebruiken in de eerste lijn, is te lezen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.  Meer medicatie lijkt de therapietrouw juist te bevorderen, mogelijk doordat het dagelijkse gebruik van veel medicijnen vergemakkelijkt wordt doordat de medicijnen wordt verstrekt in een baxterrol of pillendoos.

Samen Slim Zorgen Thuis

De provincie Brabant heeft een fonds geïntroduceerd om sociaal ondernemers een extra impuls te geven. In de eerste ronde zijn volgens het Eindhovens Dagblad vijf ondernemingen geselecteerd, waaronder het Summa-project Samen Slim Zorgen Thuis. Dit project richt zich op het opleiden van zorgmedewerkers met veel aandacht voor innovatie, zoals de introductie van nieuwe technieken in woningen van senioren.

TENSLOTTE

POWER biedt in Deventer vijf inspiratie-workshops voor senioren, meldt de Deventer Post. ‘Veerkracht op leeftijd’ is een project van het Gilde Deventer met financiële steun van de gemeente Deventer.