‘Laten we ouderen aanspreken op wat ze kunnen’, zegt Lenny Geluk-Poortvliet (75), Tweede Kamerlid voor het CDA, in het Reformatorisch Dagblad.

Nieuwsblog van dinsdag 12 maart 2019

ACTUALITEITEN

‘Audiotour’ langs zorg- en welzijnsorganisaties

Het EO-radioprogramma ‘Open Huis’ staat deze week geheel in het teken van de zorg. Tijdens deze ‘Week van Zorg en Welzijn’ reist Tom Herlaar met een mobiele studio door heel Nederland, om poolshoogte te nemen van unieke initiatieven, innovatieve onderzoeken en onalledaagse uitvindingen: t/m 16 maart, tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 5.

1.400 nieuwe bedden verpleeghuizen Amstelring

In de 23 verpleeghuizen van Amstelring worden de oude bedden, sommigen daterend uit 1997, de komende 2 jaar vervangen door moderne en elektrisch bedienbare bedden. De circa 1.400 nieuwe bedden hebben door hun licht eikenhouten kleur en mat zilveren afwerking een huiselijke uitstraling, terwijl ze voorzien zijn van alles wat een professioneel verpleeghuisbed nodig heeft.

OPINIE

‘Welzijn moet centraal in ouderenzorg’

Het gaat niet alleen over ‘zorg’, het gaat veel meer over welbevinden en welzijn, schrijft een Groninger beleidsmedewerker in het Dagblad van het Noorden. “Kenmerkend was onlangs een uitspraak van een wijkverpleegkundige die als casemanager voor SamenOud werd ingezet en nu met pensioen is: ‘Ik ben wel klaar met de zorg, welbevinden/welzijn is voor de ouderen veel belangrijker. Zorg heeft sociaal werk meer nodig dan sociaal werk de zorg. We zouden meer moeten spreken over dienstverlening.”

‘KBO is er voor alle culturen’

“Ook vanwege de verjonging binnen KBO, maakten we de keuze voor naamsverandering”, zegt Theo Schevers, die na negen jaar afscheid neemt als voorzitter van KBO-Sint-Oedenrode-centrum, in het Eindhovens Dagblad. “We willen een organisatie zijn voor alle senioren, ongeacht hun afkomst of cultuur. Tijdens de 60-jarige jubileumviering in oktober, horen we de nieuwe naam.”

TRENDS

Smakelijk ontbijt tegen veroudering

De Arnhemse diëtiste Marjanne Prins presenteert vandaag BonDuo, een wereldwijd gepatenteerd zuivelontbijt. Haar concept vertraagt de aftakeling van spieren, dankzij eiwitten en vitamine D, schrijft het AD. Prins heeft een voedignswijzer (een’ontbijt-eiwit-schijf’) ontwikkeld met hoogleraar Lisette de Groot, specialist in de voeding van de oudere mens. Magere kwark en havermout staan erin als echte eiwitbronnen, op afstand gevolgd door een ei.

Oogscan lijkt binnen enkele seconden Alzheimer te kunnen detecteren

Onderzoekers zijn in staat om met een oogscan binnen enkele seconden tekenen van Alzheimer op te sporen, meldt BNR. Het zit hem in de allerkleinste bloedvaatjes op het netvlies. De hoeveelheid bloedvaatjes blijkt bij mensen met Alzheimer af te nemen. Ook wordt een specifieke laag van het netvlies dunner.

Gespreksmaatjes senioren

Het project Gespreksmaatje van Welzijn Ouderen Hengelo is bedoeld voor senioren die een gesprekspartner zoeken met wie ze regelmatig over gezamenlijke interesses kunnen praten, schrijft dagblad Tubantia. „Gespreksmaatje staat of valt met het aantal aanmeldingen dat we krijgen. Hoe meer ouderen zich aanmelden voor een gespreksmaatje, hoe groter de kans is op een goede match”.

 TENSLOTTE

In Heemskerk bundelen organisaties die voorzien in informele ouderenzorg hun krachten volgens nieuwsblad De Kennemer onder de werknaam Stichting De Grijze Ezel Heemskerk.