‘Huiselijk geweld bij ouderen vaak lastig te ontdekken’, vertelt wijkverpleegkundige Marjolein Zilverentant bij RTL.

Nieuwsblog van woensdag 12 juni 2019

ACTUALITEITEN

Traplift of vloerisolatie?

Ouderen willen graag langer thuis blijven wonen. De overheid stimuleert dat. Aan de andere kant wil de overheid dat ze hun woning verduurzamen. Die twee zaken botsen als de oudere moet kiezen tussen een traplift of vloerisolatie, schrijft de Volkskrant. Een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat over de mogelijke strijdigheid tussen langer zelfstandig thuis wonen en het verduurzamen van woningen. Beide zijn overheidsdoelstellingen.

Meer aandacht voor ouderenmishandeling

Eén op de twintig ouderen krijgt ooit te maken met ouderenmishandeling. Schokkende cijfers, vindt minister Hugo de Jonge. Mishandeling bij ouderen herkennen en aanpakken is niet makkelijk. Daarom start er vandaag een tv-campagne, meldt RTL.

OPINIE

‘Vraagverlegenheid’ onder ouderen

De rekenkamercommissie van de gemeente Zwartewaterland constateert volgens De Stadskoerier dat sprake is van ‘vraagverlegenheid’ onder ouderen en mantelzorgers.

Doordat ouderen langer thuis blijven wonen, ontstaat er een groep hulpbehoevende ouderen die nog thuis woont en buiten beeld valt, maar eigenlijk meer ondersteuning nodig heeft.

Zorgpersoneel delen

Meer mogelijkheden voor werknemers en werkgevers: modernisering van de cao’s en fiscale regels kunnen helpen om het personeelstekort in de zorg- en welzijnsector aan te pakken.

Via De Werkgeverij wisselen zorg- en welzijnswerkgevers in Gelderland kennis en personeel uit. Het is volgens Het Financieele Dagblad een mooi voorbeeld van de aanpak van een landelijk probleem. Het tekort aan zorgpersoneel is chronisch en het verloop hoog.

TRENDS

Aantal 100-plussers blijft steken

Er wonen 2189 100-plussers in Nederland, blijkt volgens der NOS uit cijfers van het CBS. Dit zijn er negen meer dan vorig jaar, maar 36 minder dan in 2017. Opvallend is het lage aandeel mannen: 85 procent van de eeuwelingen is vrouw.

Knuffelen met zorgrobot

De eerste experimenten met sociale zorgrobots zijn achter de rug. Zorgorganisaties en hun cliënten zijn enthousiast. Dagblad Trouw beschrijft hoe een sociale robot werkt en welke ethische bezwaren er aan kleven. Over het algemeen geven de sociale robots meer structuur aan de dag. Mensen raken snel gehecht raken aan de robot. “Het valt tussen een huisdier en de mens in.”

 ‘Innovatie in het verpleeghuis’

De vaste commissie voor VWS in de Tweede Kamer nam dinsdag de ActiZ-publicatie ‘Innovatie in het verpleeghuis’ in ontvangst. In de publicatie vertellen zorgmedewerkers hoe ICT en techniek bijdragen aan goede kwaliteit van zorg en werk.

Kwetsbare ouderen thuis

De publicatie ‘Kwetsbare ouderen thuis, handreiking voor integrale zorg en ondersteuning in de wijk’ bevat een 6-stappenplan en een overzicht van rollen en taken die handvatten bieden bij het organiseren van ondersteuning en zorg aan zeer kwetsbare thuiswonende ouderen.

TENSLOTTE

Veiligheid, herkenning, geborgenheid zijn de sleutelwoorden van verhuiscoach Marjon Klaassen, aldus AD Groene Hart. Een interieurplan vindt ze een must. “Nabootsen van de thuissituatie voorkomt veel leed.”