Mantelzorg begint vaak rustig, maar kan uiteindelijk je leven overnemen. NRC roept lezers op ervaringen te delen en heeft een vragenlijst online gezet.

Nieuwsblog van woensdag 13 februari 2019

ACTUALITEITEN

Hoeveel mantelzorg kunnen we dragen?

Bijna twee miljoen mensen in Nederland combineren een baan met het verlenen van mantelzorg. Zo’n 30 procent van de werkende mantelzorgers heeft moeite met die combinatie, blijkt volgens de NOS uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. “Deze groep ervaart veel tijdsdruk en geeft het leven een substantieel lager cijfer dan gemiddeld.” De mantelzorger snakt naar een flexibele baas, concludeert de Telegraaf. NRC beschrijft hoe mantelzorgers regelmatig worstelen met eenzaamheid, onmacht en verdriet. Nu het aantal mantelzorgers dreigt te verminderen, is de vraag hoeveel mensen kunnen dragen.

Klaslokaal in verpleeghuis

Er is een klaslokaal gemaakt in verpleeghuis en woonzorginstelling Ceresstaete in Assen. In de klas wordt les gegeven aan eerstejaars mbo-studenten van het Noorderpoort.

Met het nieuwe initiatief willen de zorginstelling en de mbo-school volgens het Dagblad van het Noorden de tekorten op arbeidsmarkt aanpakken. “Als de theorie goed aansluit op de praktijk is de instroom van studenten naar de sector groter.”

OPINIE

‘Praat minder over zorg, welzijn moet centraal zijn’

Er wordt bij het ouder worden te veel gepraat over zorg, terwijl welzijn centraal moet zijn. Dat schrijft ANBO-bestuurder Liane den Haan in ‘Zorg in de buurt’ van zorgnetwerkorganisatie Coincide. “Kwaliteit van leven is veel meer afhankelijk van een goede woning, gezelligheid, voorzieningen en een goede buurt, dan van zorg.”

Heftige reacties op voorstel GroenLinks

GroenLinks-Kamerlid Ellemeet heeft geen spijt van de uitzending van EenVandaag van maandag over ziekenhuiszorg voor mensen van zeventig jaar en ouder, zegt zij tegen de NOS, wel is ze erg geschrokken van de heftigheid van reacties op social media (waaronder ‘een nieuwe slogan voor GroenLinks’: Red de aarde, euthanaseer een bejaarde).

TRENDS

Werk en mantelzorg in cijfers

Een op de drie werkende vrouwen en een op de vijf werkende mannen geeft  mantelzorg, blijkt uit het rapport ‘Werk en mantelzorg’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het gaat om alle hulp aan mensen in de directe sociale omgeving in verband met gezondheidsproblemen. Mannen met een zorgtaak werken 39 uur per week en geven 6 uur mantelzorg (samen 45 uur); vrouwen die beide combineren besteden hieraan 34 uur per week (28 uur werk en 6 uur mantelzorg). Werkende mantelzorgers geven vooral hulp aan een (schoon)ouder (55%), bijna een op de tien (9%) aan de partner en 7% aan zijn of haar kind.

TENSLOTTE

Ook voor ouderen is het donderdag Valentijnsdag. Want verliefdheid is van alle leeftijden, aldus datingsite Actief50 in het Nederlands Dagblad. ‘De focus ligt minder op seks.’