‘De ene oudere is de andere niet, daar moet je natuurlijk goed naar kijken’, zeggen geriaters volgens EenVandaag.

Nieuwsblog van dinsdag 12 februari 2019

ACTUALITEITEN

Nieuwe heup, of toch maar niet?

Moet je 70-plussers nog wel een nieuwe hartklep, een kunstheup of een dure kankerbehandeling geven? Morgen gaat het hierover in de Tweede Kamer en EenVandaag blikte vooruit. “De centrale vraag is: wat doen we de patiënt aan?”, zegt initiatiefnemer GroenLinks. “Het gaat vooral om gezondheidswinst.” Jan Slagter (Omroep Max) is bang dat ouderen druk zullen ervaren zich niet te laten behandelen. “85 jaar en een nieuwe heup? Je krijgt een nieuwe heup. Want misschien word je wel 95.”

Tineke Netelenbos (75) leidt digitale samenleving

Oud-PvdA-minister Tineke Netelenbos wordt vrijdag 75 jaar; dezelfde leeftijd als het Nederlands Dagblad, dat daarom met haar sprak. Momenteel is ze voorzitter van het ECP, platform voor de digitale samenleving . Veel ouderen nemen deel aan de digitale samenleving, maar ze ziet ook een groep die besluit er niet meer mee te beginnen. “De overheid heeft de plicht om begrijpelijk te communiceren met de burgers en een hulpstructuur aan te bieden.”

OPINIE

Virtual reality tegen eenzaamheid?

Nog nooit waren we met zoveel Nederlanders, maar tegelijkertijd ging het nog nooit zo vaak over eenzaamheid. Trouw-columnist Ephimenco las met verbazing hoe in Friesland zeven ouderen meedoen aan een experiment door…een verzonnen wereld op hun neus te zetten (een virtual-realitybril).

De omgekeerde hypotheek

Huize Ons Pensioenpotje: Hoogleraar woningmarkt Johan Conijn beschrijft in Het Financieele Dagblad opties om eigen vermogen uit de woning vrij te maken voor de oude dag. Hij pleit voor ‘de omgekeerde hypotheek’, waar ze in de VS veel ervaring mee hebben.

TRENDS

Allemaal krijgen we te maken met kanker

‘Iedereen krijgt vroeg of laat op een of andere manier te maken met kanker’, meldde het NOS journaal. NRC checkte dit en concludeert dat die stelling waar is. Een hoogleraar vertelt hoe hij op verjaardagsfeestjes de vraag krijgt ‘hoe het nou komt dat kanker steeds meer voorkomt.’ Het antwoord is niet dat de kans dat iemand gedurende zijn leven kanker krijgt groter is geworden. “We worden ouder. En hoe ouder je bent, hoe hoger de kans dat jijzelf of iemand in je omgeving kanker krijgt.”

Naar pensioenen-op-maat

De levensverwachting stijgt, de sociale ongelijkheid blijft gelijk. Dat betekent volgens arts (en voormalig regeringsadviseur ) André Knottnerus, dat we pensioenen-op-maat mogelijk moeten maken, schrijft hij in NRC: een  investering die gericht is op brede maatschappelijke winst.

TENSLOTTE

“Het concept Knarrenhof heeft absoluut toekomst”, zegt de gemeente Oldenzaal in dagblad Tubantia. Zelf zijn ze in Oldenzaal bezig met zo’n project onder de naam Noabershof Olnzl.