‘Het is een mythe dat mensen het fijn vinden om helemaal niets te doen na hun pensioen’, zegt futuroloog Peter van der Wel in Het Parool.

Nieuwsblog van maandag 11 maart 2019

ACTUALITEITEN

Scholieren bedenken hulp voor senioren

Zes vierdeklassers van het Hondsrug College in Emmen hebben een apparaat bedacht dat ouderen met dementie helpt bij het uitvoeren van dagelijkse taken. Het apparaat heet Carry en laat stap voor stap laat zien hoe je bijvoorbeeld een maaltijd kookt of een kopje thee zet, aldus het Dagblad van het Noorden.  Achterliggende gedachte is dat ouderen dit niet altijd meer in de juiste volgorde doen.

Speciale pleister voorkomt pijnlijke doorligwonden

Een speciale pleister kan volgens het AD helpen bij het voorkomen van nare pijnlijke doorligwonden. Dat blijkt uit recent onderzoek van Maastricht UMC. Deze ‘wound dressing’ wordt in Nederland nog nauwelijks gebruikt. De pleister bestaat uit verschillende lagen zacht absorberend schuimmateriaal en kan op bijvoorbeeld het stuitje en de hiel worden geplakt.

OPINIE

Oud geleerd, oud gedaan

Eindelijk met pensioen. Zeilen, golfen, reizen: het grote genieten kan beginnen. Toch zijn er ook veel ouderen die liever niet stoppen met werken, schrijft Het Parool, sommigen beginnen zelfs een nieuwe carrière. De krant sprak met drie 70-plussers over hun ‘tweede ronde’. Hoogleraar neuropsychologie Eik Scherder zegt: “Om veroudering van het brein tegen te gaan, is het van belang dat je uitdagingen blijft aangaan en aan nieuwe dingen begint. Je moet vooral niet leven naar je leeftijd.”

Ouderen krijgen puppy: lief of twijfelachtig?

De senioren van Villa Molenenk in Deventer zijn dolblij met Joy, een pup van elf weken oud. Joy woont drie dagen per week op de groep, ’s avonds neemt een medewerkster haar mee naar huis. De pup blijkt een schot in de roos, maar Stichting ZorgDier is kritisch, aldus dagblad De Stentor: Er zijn forse risico’s, zowel vanuit dierenwelzijn als het overbrengen van ziektes.

TRENDS

Nieuwbouwplan uit 2017 achterhaald

In 2017 vol trots gepresenteerd, maar nu al van tafel: het nieuwe complex voor dementerende ouderen in Coevorden. Dat komt door veranderende inzichten, schrijft het Dagblad van het Noorden. Er komt wel nieuwbouw, maar anders. “We gaan geen bejaardenoorden meer bouwen, maar leefgemeenschappen voor ouderen. Mensen niet wegstoppen in gebouwen, maar juist de wereld zoveel mogelijk binnenlaten.” Ook zouden er kangoeroewoningen kunnen komen.

Student als mantelzorger

Een bijbaan in de zorg. Dat wilde een 22-jarige studente en ze vond hem via de landelijke organisatie Mantelaar. Vanuit Dordrecht reist ze het hele land door om mensen te helpen, vertelt ze in AD De Dordtenaar. De zorg die een organisatie als Mantelaar aanbiedt, wordt in veel gevallen vergoed, aldus Mantelaar. Een student verdient hier 10 euro bruto per uur voor dagdiensten, 8 euro bruto per uur voor nachtdiensten en 192 euro bruto per 24 uur voor 24-uurs zorg.

TENSLOTTE

Guinness World Records heeft een 116-jarige Japanse erkend als oudste mens ter wereld, aldus de NOS. De oudste persoon van Nederland is de 113-jarige Geertje Kuijntjes.