‘Ik zat hier met een bewoonster een glaasje te drinken en dacht: ‘Hé? Mag dit wel?’’, zegt een leidinggevende uit een verpleeghuis in NRC.

Nieuwsblog van vrijdag 12 april 2019

ACTUALITEITEN

Gewoon luisteren naar verlangens van de ouderen

Schrap de regels en vraag ouderen in verpleeghuizen wat ze zelf willen. Dat werkt heel goed, blijkt volgens NRC uit het vorige week afgeronde project ‘Leefplezierplan‘ in de zorg van kennisinstituut Leyden Academy. In elf verpleegtehuizen werden afgelopen twee jaar verzorgingsteams getraind om regels los te laten en meer naar de mens te kijken. Hoogleraar ouderengeneeskunde en projectleider Joris Slaets: “Daar worden de ouderen beter van, hun naasten, maar ook het personeel.” Het project krijgt een vervolg: de elf organisaties die meededen aan dit project gaan nu op meer afdelingen zo werken.

Weinig toezicht op zorg in klein tehuis

Er is weinig toezicht op de zorg die wordt verleend in kleinere, particuliere zorgvilla’s. Niet alle initiatieven staan geregistreerd als zorginstantie en de inspectie controleert alleen als er meldingen of klachten zijn. Dat blijkt uit onderzoek van De Limburger. Het aantal zorgvilla’s is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Nieuwkomers op de markt hoeven zich, als ze alleen mensen huisvesten die de zorg regelen via een pgb, niet vooraf te registreren, zo erkent de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Zo kan, in theorie, iedereen een zorgvilla starten. Limburg telt er inmiddels tientallen, maar dat is een ruwe schatting. Er is geen register.

Einde dreigt voor woongroep

De woongroep Blyn Anker in Leeuwaren, opgericht in 2006, bestaat uit 21 appartementen bedoeld voor actieve vijftigplussers, met een gemeenschappelijke ruimte voor gezamenlijke activiteiten. Tot nu toe vulde WoonFriesland het tekort zelf aan, maar ‘wet- en regelgeving staan zo’n vorm van sponsoring niet meer toe’, kreeg de woongroep volgens de Leeuwarder Courant te horen. “We snappen best dat WoonFriesland zich aan de regels moet houden, maar het betekent wel het einde van onze woongroep.” Zonder gemeenschapsruimte valt het fundament van het groepswonen weg, vinden de bewoners.

OPINIE

‘Directeur verpleeghuis krijgt bonus omdat alle dakgoten er nog aan zitten’

In de verpleeghuissector bestaat een bonussysteem, blijkt uit een column van Bert Keizer in Trouw. “De directeur van een verpleeghuis krijgt bijvoorbeeld 169.000 euro (dat is heel gewoon, hoor) en daarnaast een bonus van 18.000 euro. Dat krijgt hij (ja, meestal hij) onder een of andere mallotige voorwaarde, bijvoorbeeld: als alle dakgoten er nog aan zitten.” De column van Keizer gaat over kletspraat over fusies. “Fuseren houdt meteen op als de betrokken bestuurders daardoor 1 procent in inkomen achteruit zouden gaan.”

TRENDS

‘Ouderen helpen met grond en gebouwen’

De gemeente Leiden moet actief gaan zoeken naar grond en gebouwen voor kleinschalige woonvormen voor ouderen. Dat stelt de Leidse fractie van GroenLinks volgens Omroep West  in vragen aan het stadsbestuur. De partij wil daarmee inspringen op de regeling die het Rijk in het leven roept om de financiering van zulke woongroepen voor ouderen te vergemakkelijken.

TENSLOTTE

Mensen dreigen het vertrouwen in de pensioenwereld te verliezen. Het is nutteloos om te blijven hameren op de problemen, zegt ABP-voorzitter Corien Wortmann in Trouw. ‘Gepensioneerden willen een verhoging en jongeren vragen zich af of er wel genoeg in de pot zit.”