De onderhandelaars van de vakbonden, werkgevers en politiek hebben de pensioendiscussie veel te groot gemaakt, zegt directeur Peter Borgdorff van Pensioenfonds Zorg en Welzijn in de Telegraaf.

Nieuwsblog van zaterdag 11 mei 2019

ACTUALITEITEN

Koffie en Welzijn bij Albert Heijn

In Havelte wordt de koffietafel bij Albert Heijn een aantal uren per week ingezet als inlooppunt/vraagbaak/ontmoetingsplek/loket. Mensen kunnen er volgens de Meppeler Courant terecht met al hun vragen op het gebied van zorg, welzijn, mantelzorg, langer thuis blijven wonen enzovoorts.

Logeerbed in trek

Het logeerbed waar hulpbehoevende ouderen een paar nachtjes mogen slapen, blijkt volgens AD Rotterdams Dagblad een schot in de roos in de Hoeksche Waard. Hoewel de landelijke proef Logeerzorg waaraan de gemeente mag deelnemen nog maar tien dagen oud is, zijn al vijf personen aangemeld. De proef is bedoeld om mantelzorgers te ontlasten.

8 miljoen voor cliëntondersteuning

Het ministerie van VWS stelt per 1 juni 8 miljoen euro beschikbaar aan gemeenten om cliëntondersteuning verder te ontwikkelen en verbeteren. In totaal investeert het kabinet 55 miljoen euro in de versterking van onafhankelijke cliëntondersteuning.

OPINIE

Als de hausse aan senioren voorbij is, wie koopt die appartementen dan nog?

“We krijgen nu een hausse aan senioren, maar dadelijk is de piek voorbij”, zegt wethouder Marian Witte (Gemeentebelangen) van Oosterhout in BN De Stem over het bouwen van appartementen in. “Wie koopt dan die huizen nog? Je moet je voorstellen dat woningen er voor een periode van zeventig jaar staan.”

Huizen geschikt voor ouderen én starters

Soms kan je twee vliegen in een klap slaan, schrijft  de voorzitter van de gezamenlijke ouderenbonden in Zoetermeer in AD Haagsche Courant: kleine, goedkope, drempelloze woningen zijn geschikt voor zowel ouderen als starters. Brede deuren voor rollator, rolstoel of kinderwagen. Ouderen kunnen zo plaats maken voor jongeren en omgekeerd.

Moederdag  zonder ma

Hugo Borst beleeft morgen voor het eerst een moederdag zonder zij ma. “Het komt voor dat ik tegen mijn moeders urn praat”, zegt hij in het AD. Iemand vroeg hem laatst of hij haar mist. “Om heel eerlijk te zijn: nee. Ze heeft veel te lang geleefd. Mijn vader mis ik, die leefde iets te kort.”

TRENDS

ANWB Rollatorcheck

“Gun uw rollator een gratis rollatorcheck: de ANWB, gemeenten Rheden en Rozendaal en COSBO in samenwerking met Repair Café Rheden en Velp, Fietsservice Rheden, PlusBus Rheden & Rozendaal staan klaar om uw rollator te controleren op mogelijke gebreken”, aldus Rheden.nieuw.nl. Kleine problemen worden ter plekke verholpen, er is gratis koffie en thee en er zijn fysiotherapeuten met tips.

Zorgwinkel Erasmus MC open

Erasmus MC heeft een zorgwinkel geopend volgens het concept van Cruc Hulpmiddelenservice. De winkel beschikt over een breed assortiment van krukken, rolstoelen, rollators, verpleeghulpmiddelen. Verder bevindt zich hier de vestiging van Livit, specialist op het gebied van orthopedisch schoeisel, prothesen, braces en steunkousen. Patiënten kunnen hulpmiddelen en zorgartikelen lenen, huren of kopen.

TENSLOTTE

Limburgse zorgorganisaties experimenteren op kleine schaal met gps-trackers. Raken cliënten met dementie zoek, dan kunnen zij snel door familie of personeel opgespoord worden. Dit blijkt uit een rondgang van De Limburger langs koepels ouderenzorg.